Gamla lakan i fönstren

Har inte hittat några gardiner över huvud taget som jag känt att jag vill köpa till köket, men så sprang jag in på Blommona i fredags och där hittade jag en hel korg full med gardiner från Boel & Jan http://www.boeljan.se/index.php/se/om-oss på HAVA PRISET!! Boel & Jan är annars ett relativt dyrt märke. Nu kostade en förpackning med 2 längder typ 270 kr.

Boel & Jan
Boel & Jan

Det känns verkligen skillnad på det här tyget och billigt gardintyg. Längderna var ca 240 cm långa. För långa för köket men så tänkte jag att de borde ju gå att sy om. Det skulle bli för korta att bara dela på mitten men så kom jag att tänka på ett par lakan som legat längst in i linneskåpet ett antal år. Lakanen är arvegods och väldigt gamla. Det verkar som om folket hade kortare sängar förr för de här lakanen räcker inte till våra madrasser, inte på längden iaf. Det kändes hemskt att börja klippa i dessa klenoder men jag tänkte som så: De blir ALDRIG använda om jag inte gör det här och nu får vi ju sitta och titta på, samt njuta av den tjusiga brodyren och spetsen varje dag i stället. 

Sagt och gjort, jag klippte av ca 45 cm av lakanet och behöll spetsen. Först hade jag tänkt att bara sätta en bit vanligt vitt tyg överst då jag visste att jag hade vit kappa hemma, men då jag hittat de här gamla lakanen tänkte jag om. Den här lagningen eller om det är en skarv är ju bara för underbar. Tänk att man lade ner sådan tid på lakan förr??!!

Brodyren går inte heller av för hackor. Numera görs ju sådan här brodyr enkelt med maskin men hur i hela friden gjorde de förr? Själv har man ju problem med att sy tillbaka en knapp så att det blir snyggt.

Hittade inga lämpliga omtag så jag sydde dem också av lakan. Då allt väl var på plats så insåg jag såklart att jag borde sy även kappa av samma lakan. Den här ellos-kappan görs sig inte direkt mot resten av tyget men det får bli någon annan dag. Någon riktig sömmerska blir jag aldrig, det har jag inte tålamodet till men jag är riktigt nöjd med resultatet.

Kanske blev det lite väl mönstrigt mot tapeten men själva vetskapen om att jag gjort ett riktigt kap och dessutom pysslat ihop dem själv väger upp.

Nu är julen utkastad och våren kan komma.

 

 

 

4 Kommentarer

  1. Fina gardiner…de lakan som du använt är överlakan, de fanns före påslakanens inträde i hemmen…därför är de kortare…kanten/änden med brodyren och den fina virkade spetsen vek man ner över överkanten på täcket…men det fanns också kortare sängar än idag 🙂

    • Aha!!! Jag funderade på om de kunde vara sådana men tänkte att då blir de ju på tok för korta då det går bort ett par deci till uppviket. Men de var väl så utschasade av allt arbete förr så de låg helt stilla i sängen och det räckte med att det precis täckte kroppen 🙂

  2. Efter att min mammas kusin (född på 20-talet) dog för ett par år sedan, fick jag hennes mammas brud-örngott med Hardanger-söm i en triangel i motsatta hörn. De användes förmodligen bara ett par gånger och har sedan vårdats ömt. Du gav mig en idé hur jag skulle kunna sätta in dem i ett par panelgardiner för sovrummet.

    • Härligt! Ja, risken då man bara liksom bevarar allt man är rädd om för att de betyder så mycket är att föremålen förblir liggandes i ett skåp. Får man upp klenoderna (om än i annan form) så kommer de ju till glädje 🙂

Kommentarerna är stängda.