Gårdsbutik eller hönshus?

Ett av sommarens projekt här på gården är ett nytt hönshus. Men som vanligt tenderar våra projekt att liksom växa under arbetets gång. Vi bestämde till slut att bygga längs hela långsidan av garaget. Med grävmaskin grävde vi bort en del ojämnheter och fyllde på med nytt grus.

Första "spadtaget"
Första ”spadtaget”

Sedan bestämde vi oss för att gjuta platta. Vi velade lite hit och dit men så sa vi att det är ju inte säkert att det bara blir ett hönshus utan vi kanske ska passa på att göra någon form av grovkök också. Vi köpte en mycket smart form på Petterssons i Vilhelmina.

Formsättning
Formsättning

”Och då vi liks gjuter platta så kan vi lika gärna gjuta in golvvärme så har vi löst uppvärmningsbiten på en gång”. Vi satte in två avlånga avlopp och drog in vatten.

Armering, avlopp och golvvärme
Armering, avlopp och golvvärme

Vi har en cementblandare men min pappa som förövrigt är den som gör alla sådana här projekt möjliga ville inte höra talas om nån cementblandare. Swerock i Vilhelmina levererade betongen. Vi gjorde faktiskt bort själva gjutningen på mindre än en dag. Med moped och helikopter så blev det blankt och slätt som värsta dansbana.

Swerock
Swerock

Mopedkörning
Mopedkörning
Helikopterpilot
Helikopterpilot

När väl plattan var färdig började det roliga. Igår var vi upp till världens bästa sågverk. Vi har själva huggit timret som sågas. Timret kommer från den hyggesfria demonstrations-avverkningen som vi gjorde tillsammans med skogsstyrelsen uppe i Bielite i vintras.

Senvuxen gran från hyggesfri avverkning
Senvuxen gran från hyggesfri avverkning

Pappa och sågverkschefen kommer överens om vilka dimensionerar som behövs. Det är en helt sjukt bra känsla, det här med att veta att virket verkligen är lokalproducerat.

Det här bygget blir ca 50m2 och en del av utrymmet kommer användas som hönshus. Men sedan så gör vi ett grovkök där vi kan hålla till med slakt och beredning. Och vem vet i framtiden kanske det blir gårdsbutik av hela rasket 🙂 Fortsättning följer…..