Gick det förr så borde det väl gå nu…

Fåren har verkligen sett till att vi fått röra på oss i sommar. Till en början var de väääldigt beskedliga men i mitten på juli då  tyckte de nog att gräset utanför hagen såg godare ut. Har talat med några fårfarmarkollegor som vittnar om att deras beten som vanliga år räcker fram tills snön lagt sig har tagit slut redan i juli i år. Man är ju inte bara lite orolig såhär första året.

Men mitt i all uppgivenhet med eltrådar och elnät så frågade vi oss varför vi inte kunde göra som folk gjort i alla tider? Nedanför vår gård har vi ett område som vi kallar för raningen. Raningen slog man förr med lie efter att man först dämt upp den under vinter och vår. Ett område på den här raningen kallar vi ”mella bäcka” (Mellan bäckarna) Där gick det alltid får om somrarna för riktigt länge sedan. Det fina med det här området är att det omges av vatten, nästan som en ö.

I ett sista desperat försök (endast slakt återstod) så tog vi beslutet att försöka fösa över fåren på det här området mellan bäckarna. Vi byggde en provisorisk bro. Jag tog foderhinken och gick över bron och efter följde alla tio får. Lätt som en plätt. På det här området finns det som en liten upphöjd holme, där byggde vi en riktigt ordentlig koja för ett antal år sedan och där får fåren ha sitt krypin. Vatten kommer de åt på ett ställe där kanten ner till vattnet sluttar fint och inte så tvärt. Bete bör de ha så att de klarar sig. Jag har varit över till dem varje dag och de rör sig bara i närheten så det bör inte fattas mat.

Åsenfår på raningen "mella bäcka"
Åsenfår på raningen ”mella bäcka”

Jag håller båda tummarna och ber en bön för att fåren inte ska komma på att vattnet inte är speciellt djupt. Jag vill ju så gärna behålla mina 3 tackor samt ett av tacklammen. Rymmer de härifrån då blir det tyvärr slakt :`(

Men som sagt, funkade det för 60 år sedan så ska det väl funka nu också.

Drömmen är ju att få återställa hela det här området så som det såg ut då det brukades för slåtter. Raningsfoder sägs vara det absolut mest näringsrika foder man kan ge sina djur. Enl gammal sägen så sas det att ”bara man hade raningsfoder, då kunde man vara säker på att klara vintern utan missväxt och sjukdomar”

Jag hoppas också innerligt att inga fårsugna jakthundar ska snusa sig till dem nu då jakten drar igång :-S Men förhoppningsvis tycker även hundarna att vattnet ser läskigt ut.

2 Kommentarer

    • Det har gått jättebra (än så länge och peppar peppar och ta i trä) De håller sig på rätt sida bäcken och de verkar inte sakna vare sig mat eller vatten 🙂

Kommentarerna är stängda.