Gräs blir smör

Vi börjar få skapliga rutiner kring mjölkningen nu. Det är lite pyssel med att släppa in och ut kossorna till kalvarna men det funkar rätt bra. Tvärt emot vad man kan tro så får vi mer mjölk i spannen desto mer kalvarna får vara hos kossorna.

My Persson  vid SLU har gjort en mycket intressant litteraturstudie inom ämnet, klart läsvärd.

Kalvarna börjar se ut som små knubbsälar och röjer runt så både vi och kossorna får ont i huvudet. Vi har därför beställt ännu fler Kellfri-grindar  och kommer bygga en egen hage utanför lagården till mjölkgänget, så att kalvarna får komma ut och springa lite.

Vi vågar inte släppa ut kalvarna i stora hagen vind för våg än, dessutom vill vi kunna ta in de kor som ska mjölkas utan att få in resten av gänget i lagården.

Separatorn funkar över förväntan och vi har börjat laborera. Creme Fraichen blev kanonbra liksom halloumin. Smöret måste jag syra mer för att det ska bli perfekt, det smakar precis som vanligt smör nu men jag vill att det ska bli ÄNNU godare, en ny omgång planeras på söndag.

Visst är det fantastisk ändå?! Att gräs som växer här, i kalla karga Vilhelmina ändå så enkelt kan bli till gyllengult smör. Ja, enkelt är det absolut inte att få till, men själva processen är enkel i sig. Gräset växer, kossan äter det och omvandlar det till mjölk, vi separerar mjölken och vispar runt grädden och vips så har man smör.

När man tittar på alla igenvuxna lägdor och vet att det egentligen skulle kunna produceras smör på den där platsen så känns det konstigt att inte fler försöker göra något vettigt av det.

Bilden här under visar igenvuxen åkermark.

dammäng raning igenvuxet

Den politiker som inte inser det skamliga i detta borde söka sig ett annat jobb. Här skulle vi kunna få fram smör, SMÖR. Det är som att vi står och tittar på en stillastående industri utan att begripa hur man trycker på starknappen. Jag hoppas innerligt att Livsmedelstrategin får en mycket central roll i höst.

4 Kommentarer

  1. Ja, detta är inne bara lite märkligt. Men det känns som att en förändring är på gång. Så kul att ni satsar

  2. Så kul det är att läsa allt du skriver! Man får verkligen inblick i vad som händer på gården och allt vad ni gör, fantastiskt! När räknar ni med att kunna börja sälja produkterna?/Anette

    • Tack Anette. Ja, först måste jag få till en produkt som i smak och konsistens är ungefär likadan varje gång. Sedan gäller det att hitta en bra förpackning. Går det bra så kanske vi är redo i juni. Men jag behöver testpersoner och ingen kan väl vara bättre lämpad än någon som jobbat i kök hela livet 😉 Så jag ska komma förbi med lite smör så att du får testa och ge ett utlåtande.

Kommentarerna är stängda.