Grisslakt etapp 2

Styckmästare Jonas
Styckmästare Jonas

Igår styckade vi och paketerade grisarna. Våra barns farbror är en superskicklig styckmästare och att stycka ner en gris tar inte mer än några minuter för honom. Längsta tiden tog det att stoppa i påsar vakuumförpacka och skriva på påsarna. Vi som hade den sysslan hade lite kämpigt att hinna med. Det blev sidfläsk, kotletter, revbensspjäll, fläsklägg, bogbladsstekar, färs, kokben, skinkor, filéer och rent fett.

Grisfötterna, huvudena, blodet och inälvorna har vi kasserat den här svängen. Kanske gör vi detta mer noga nästa år och tar rätt på mer av grisen då.

Storkusinen var inte heller sugen på grisfötter :)
Storkusinen var inte heller sugen på grisfötter 🙂

Varje gris levererade drygt 60 kilo färdigpacketerat fläskkött och om vi slår ut de faktiska utläggen som vi haft så hamnar vi på 39kr/ kilo.  Även kostnaden för trikinprovet är inräknat.

Det vi inte räknat in är någon kostnad för arbete, potatis, fisk och annat som vi odlat själva eller fått av vänner och bekanta. Vi har heller inte räknad med någon kostnad för hus eller stängsel eftersom att vi redan hade det. Ska man göra en riktig resultatrapport för grisprojektet så blir såklart kilopriset ett annat men nu var ju detta just bara hushållsgrisar. Gillar att tänka på det ekologiska/fairtrade märkta/kravodlade/ närproducerade köttet som ligger i frysen som just ”39kr/ kilo”. Och sedan ska vi inte glömma att OM man  ska äta kött så är detta det bästa köttet man KAN äta.

 

2 Kommentarer

  1. Hej!
    Vi äter inte heller grisfötter o en del övrigt, men vi kokar dom i värmargrytan länge (ibland med lite skräp-potatis) och ger till hönsen så dom får picka rent benen. Väldigt uppskattat och inget går till spillo!

    • Smart!! Nu kändes det lite som att om vi bara ror detta i hamn så har vi gjort det bra och så får vi finslipa tekniken till nästa år. Kokade köttsoppa på benen till middag och hönsen blev verkligen glada över att få picka på de kokta benen så jag kan tänka mig att grisfötterna skulle ha varit finfint åt dem. Hur gör ni med huvudet?

1 Trackback / Pingback

  1. Blir man lyckligare av eco? | frufura.se

Kommentarerna är stängda.