Hampa ……som stö i hönshuset.

Nöjd Serama-tupp
Världens minsta hönsras, Serama. Ståtlig prydnadsras.

Igår bytte jag strö hos hönorna. Tidigare har jag ströat med kutterspån, ett helt perfekt material i hönshuset. Det blir ljust och fint, torrt och så luktar det gott. Nackdelen med kutterspånet är att det utsöndrar terpentin. Terpentin är ett gift som man absolut inte vill ha i potatislandet. Som ett led i hållbarhetstänket vill jag ju såklart ta tillvara på den gödsel som vi själva producerar, därför har jag nu införskaffat hampaströ. Det är precis som det låter, strö av hampa. Det verkar vara själva halmen av hampan som finhackats så jag utgår ifrån att hönorna inte blir höga om de råkar äta i sig lite.

IMG_6750

Enl. förpackningen som för övrigt kostar 149 kr på Granngården och innehåller 15kg så ska hampan ha bättre uppsugningsförmåga än spån och inte damma lika mycket. Det har varit svårt att läsa sig till informationen men jag har ändå lyckats ta reda på att det endast är spån av gran och tall som innehåller terpentin, så hampan bör lämpa sig väl i gödselsammanhang.

Jag skottar ut allt gammalt spån och sopar betonggolvet innan jag fyller på med nytt strö. Det var lite spännande att se om en bal skulle räcka. 149kr är i dyraste laget och alternativen halm och torv är betydligt billigare.

Såhär på en gång verkar hönorna mycket nöjda över sitt nya golv. Framtiden får utvisa hur det funkar som gödsel. Har dessutom läst att hampa är framtidens bomull. Något vi kan göra finfina klädfibrer av, odla i Europa, och hampan ska tydligen vara mycket härdig och behöver inte besprutas. Som skogsentreprenör låter det kanske lite bakvänt att rata kutterspånet men kretsloppet på gården går ju såklart först 😉

IMG_6749

4 Kommentarer

 1. Hejsan!
  va nyfiken på hampan så jag kollade in inlägget och blev glad över att det var på ”granngården” det var bilder och info ifrån, kul! och hoppas det blir bra med ströet.
  Hälsningar
  Jörgen

  • Självklart är det Granngårdens 😉 Det verkar funka bra såhär långt, minst lika bra som kutterspån rent funktionellt för hönsen. En bal räckte gott och väl till hela hönshuset, dvs att en bal hampa motsvarar en bal spån.

 2. Hej, är du fortfarande nöjd? Var det alltså att du behöver lika mycket av det här ströet som av kutterspån? Upplever du att du behöver byta lika ofta?

 3. Hej Vitterskog! Jo, jag är nöjd med hampan. Den är ”rensam” enkelt paketerad och suger upp väldigt bra. Kanske kan det till och med vara så att den suger upp ännu bättre är spån. MEN den är ju relativt dyr. Nu har jag även testat SÅGspån av gran vilket också verkar fungera kanon. Granen ska ju innehålla väldigt lite terpentin gentemot tall. Trodde att mina små kycklingar skulle äta i sig sågspånet och dö men de har mått prima. Det fina med sågspånet är att jag får det i princip gratis. Kutterspånet är det ju en helt annan efterfråga på.

Kommentarerna är stängda.