Har lillsnorre prickat rätt

Frigg, highland cattle, dräktig

Nu håller vi tummarna för den här damen. I våras väntade vi med spänning på att hennes första kalv skulle komma. Vi väntade och väntade men i stället för att fylla sitt juver inledde hon en kärleksrelation med tjuren. När tycke uppstod första gången hoppades vi att det var ett tecken på högdräktighet, men med ca 20-22 dagars mellanrum de följande 3 vårmånaderna slängde hon trosorna och välkomnade tjuren. Det var bara att inse, hon var inte dräktig utan brunstade om. Vi bestämde då att hon skulle få gå kvar över sommaren och slaktas till hösten. ”Problemet” är att inte en enda gång under hela sommaren har tjuren ens fått snusa på hennes ädlaste region. Hela våren sprang han omkring och lyfte överläppen mot skyn efter att ha tryckt mulen i baken på henne, men nu är allt han intresserar sig för gräs och ensilage.

Kan det vara så att hon äntligen kommer leverera en liten avkomma. Det kommer i så fall bli den mest bedårande lilla svartnosingen på hela norra halvklotet. Tjuren är nämligen ingen mindre än lilla dextertjuren Tyr.

Frigg, highland cattle, dräktig

Här stryker han sin kind mot en annan av sina damer. Liten men naggande god, det är Tyr det.

Frigg har i alla fall sett till att undkomma slakt i höst. Någon gång i januari beräknas kalven dimpa ner om det nu är så att Tyr lyckades pricka in lillsnorre rätt senaste gången vi fick bevittna kärleksakten.

Nackdelen med att ha köttdjur i en såhär lös lösdrift som vi har är att det blir ett väldans massa bök för att få till en dräktighetsundersökning. Det är ju inte så att man bara går fram och stoppar in armen när de står och betar. Vi skulle förstås kunna baxa in henne i en behandlingsbox men det låter vi henne slippa då det inte är absolut nödvändigt. Vi får helt enkelt sätta vår nyfikenhet åt sidan och vänta till vintern innan vi får svar.

Highland Cattle, dräktig, kalv, dexter