Hässjan, bevarandet av ett kulturarv.

Igår gjorde vi något som jag gått och längtat efter att få vara med om, vi hässjade en hässja. . Vi har inte på något sätt gjort detta på RÄTT sätt men projektet genomfördes främst i studiesyfte, sedan om höet är tjänligt senare i höst/vinter det får vi se. Vi har sparat ett litet fält med hö som fått växa hela sommaren (fel 1, vi har väntat för länge med skörden).  En vänlig granne med en pigg slåtterbalk kom och slog ner höet.

Slåtterbalk
Slåtterbalk

Enl honom så var det lite för mycket ”gammfönna” i höet och därför fastnade det lite i balken (fel 2).

Gammfönna i höet
Gammfönna i höet

Sedan kom Mattias och ”strängla” höet med solrosräfsan (fel 3, här skulle vi ha vänt höet någon gång innan så att det fått torka lite)

solrosräfs
solrosräfs
strängläggning
strängläggning

Sedan tog Mattias helt sonika skopan och körde ihop höet i en hög (fel 4, så gör man tydligen inte). Efter att ha kollat innehållet på youtube och google så byggde vi ihop själva stommen av gammalt hässjvirke som fanns kvar sedan den tiden då det begav sig. Gubbarna som hjälper till här är mina barndomsvänner som också de delar mitt intresse för glesbygden i Norrlands inland 🙂 Känns tryggt att mina barn leker och umgås med barn vars föräldrar jag en gång lekte likadant med. Det poppar liksom inte upp några helt nya värderingar….lät det där inskränkt och trångsynt? Hur som, det jag försöker beskriva är en känsla av trygghet.

Sedan var det bara att lasta på höet (trodde vi). Jag sprang för att fixa lite kaffe och när jag kom tillbaka var hässjan klar……

Detta går som en dans
Detta går som en dans
Min bonde :)
Min bonde 🙂

Men något hände. Hela bygget rasade och då var en kopp kaffe verkligen på sin plats.

SHIT!!
SHIT!!

Som en räddare från ovan kom så vår tomtgranne tillika ytterligare en av mina barndomsvänners pappa. Detta är en man med mycket stor kunskap om det mesta och däribland såklart slåtter och hässjor. Som ni ser skrattar han gott åt vårt tappra försök men som den handlingarnas man han är så hjälpte han till, och vi fick en förstklassig slåtterlektion.

Gammal är äldst
Gammal är äldst

Ytterligare en man från hässjornas tid anslöt sig och delade med sig av sin kunskap. Ovärderlig kunskap, ett kultur- och historiearv som känns viktigt att förvalta. Dessa herrar är uppvuxna på var sin sida om Malgomaj så de använde lite olika metoder.

De visade hur man får med sig ett riktigt stort fång hö och hur man får det att hålla ihop, torka bra och ligga kvar på hässjan. Vi fick också lära oss hur man täcker hässjan så att höet inte blir blött. Det blev ett inferno av uppmaningar och de sprutade superintressant information ur båda läromästarna. Önskade att jag haft en diktafon istället för en kamera, men mest troligt är det inte omöjligt att få dem att ställa upp igen 🙂

Ett fång hö
Ett fång hö

Ungarna tyckte att detta var hejsan. Att det ska vara så roligt att hoppa i hö?! Men kanske är det så enkelt att vid sådant här arbete FÅR barnen vara med, de får vistas i vuxnas sällskap utan att bli ivägskickade för att de är i vägen eller för att det är ”farligt”.

Sommarlov då det är som bäst
Sommarlov då det är som bäst

Helt klart förstår jag fördelarna med rundbalar. Men visst är hässjor snygga, och visst är det lite roligare att hässja hö då man är ett helg gäng jämfört med att sitta själv i en helautomatisk balpress.

Vackert
Vackert