Hedemora, Ölandshöns & Dalska Pärlhöns

Som jag tidigare nämnt så försöker jag styra om min hönsflock till tåliga lant/kulturraser. Idag skickade jag en vit silkestupp till nytt hem i grannkommunen och silkeshönsen är tingade. I stället har jag Hedemora som är en ny ras för mig samt Dalska Pärlhöns på uppväxt.

Ungdomsgänget Hedemora & Dalska Pärlhöns
Ungdomsgänget Hedemora & Dalska Pärlhöns
Hedemorakyckling
Hedemorakyckling

De här kycklingarna är drygt 8 veckor gamla. Hon som ligger ner och de lite större gråa är av rasen Hedemora. De små spräckliga är Dalska Pärlhöns. Båda raserna är gamla svenska anpassade höns. De är tåliga och motståndskraftiga. Min plan är att kunna sänka värmen i hönshuset i vinter rejält. Pratade med en genbanksuppfödare som lät temperaturen sjunka ner till – 16 grader i hönshuset. Hennes hönsen gick ut och åt snö,  hon behövde således inte söla med något vatten.  Ur miljösynpunkt är ju detta helt optimalt. Tänker man också att man ska fixa djurhållningen under ett längre strömavbrott så är det ju ett måste. Riktigt så hård kommer nog inte jag att vara men jag är heller inte så förtjust i utvärpta inälvor och äggledarinflammationer som lätt drabbar de hårt drivna värphybriderna, i stället accepterar jag gärna färre ägg. Back to basic helt enkelt. Har även några små ölandhöns på gång. Den på bilden nedan är inte ens en vecka gammal men ute för att få lite frisk luft.

Kycklingmys med ölandshöns
Kycklingmys med ölandshöns

Nu hoppas jag bara att höken, räven och mården låter dem vara. Men de här hönsen ska förutom att vara tåliga även vara bra på att undvika och undkomma faror. En annan bra egenskap sägs också vara att de är bra fodersökare. Billiga helt enkelt 🙂

2 Kommentarer

  1. Mina höns har det blivit en salig blandning av, har en del grönvärpare också och det tycker jag är kul.
    Tycker de håller värmen ganska bra själva under vintertiden i sin bostad. Har ca 35 st på 35 kvm. Hur många har ni?
    Ha en bra dag!

  2. Jag har 12 vuxna och 16 kycklingar på ca 10 veckor. Av dem är väl hälften tuppar vilket gör att de kommer sluta på slaktbänken. Sedan har jag maraner i kläckaren faktiskt. läste att de skulle vara en ganska ren ras och dessutom härdiga och så vill jag ju faktiskt ha de roliga och stora äggen. Jag har också araucanor som värper blå/gröna ägg. De kommer få vara kvar så länge de värper men jag kommer inte kläcka fram kycklingar från deras ägg än om de just nu värper bra. Ett ägg om dagen faktiskt. Sedan har jag seramor som jag inte riktigt vet vad jag ska göra av till hösten. Tror inte de gillar att ha det ”svalt i hönshuset. Men jag får se. De är så galet söta 🙂

Kommentarerna är stängda.