Hemgjord müsli

Hemgjorda frukostflingor smakar allra bäst.
Hemgjorda frukostflingor smakar allra bäst.

Misslyckandena har avlöst varandra den senaste tiden då jag om och om igen försökt mig på att göra min egen müsli. Det känns lite som med tjockpannkaka, kanske världens enklaste maträtt att göra men ändå så misslyckas jag alltid.

När det kommer till müslin så har den endera blivit bränd, för salt, för smaklös, för lite rostad eller oätbar pga. valet av ingredienser. Gjorde misstaget att tillsätta havrekross en gång och det gick helt enkelt inte att tugga. Jag brukar ha svårt för att följa recept och det kan ju ha med saken att göra.

Men nog om alla misslyckanden, nu har jag äntligen lyckats 🙂

Såhär gjorde jag:

Blanda havregryn, rågflingor, hirsflingor, kruskakli, linfrö och solrosfrö i en långpanna.

Strö över ganska mycket kanel samt lite vaniljpulver och en gnutta flingsalt.

Blanda väl.

Häll över apelsinjuice (ganska mycket, typ 2 dl)

Ringla över honung som värmts till flytande konsistens.

Blanda om väl. Om inte müslin liksom klumpar ihop sig så har man haft i för lite honung eller apelsinjuice.

Rosta i ugnen på 150 grader i minst 30 minuter, MEN ställ timern och rör om var tionde minut.

Hacka torkade aprikoser och blanda i.

Klart!

Jag har använt mig  av helt ekologiska produkter. Spannmålsprodukterna från Saltå Kvarn, honungen från en lokal biodlare, vaniljpulver från Kung Markatta, aprikoserna från Änglamark och juicen från God morgon.

På detta sätt får man en müsli som väldigt mycket liknar Start men är ekologisk och innehåller mycket mindre socker (beroende på hur mycket honung man tar) men fram för allt så kan man vara säker på att slippa läskiga oljor med tvivelaktigt ursprung. Då det kommer till aprikoserna så fick jag en smärre chock då jag första gången öppnade en påse ekologiska aprikoser. Efter att jag läst på lite så framgick det att brunt såklart är den naturliga färgen på torkad frukt om man utesluter svavel. Jag har ingen större lust att ge min barn svavel till frukost så det får bli bruna aprikoser framöver.

Hemgjorda frukostflingor smakar allra bäst.
Hemgjorda frukostflingor smakar allra bäst.