Hjortron

Har haft ett långt blogguppehåll nu i sommar. Råkade spilla en hel kopp kaffe över datorn och fick således lämna in den till Vilhelmina Elektronik och Hobby för reparation. Datorn (som är en laptop) gick att rädda genom att byta tangentbord. Gjorde några försök att göra inlägg från ”paddan” men resultatet blev inte så bra, så jag tog lite bloggsemester 🙂

Men nu är jag på G igen.

Hjortron
Hjortron

Vi har tokplockat lite hjortron i två dagar. Precis som i resten av Sverige kämpar vi med en värmebölja som inte går av för hackor och det har gjort att hjortronen mognat väldigt tidigt och väldigt snabbt. Vi hann inte riktigt med på att bären mognade och när vi kom på det så var de nästan övermogna. Men några liter blev det.

Det var fruktansvärt varmt att vara ute i skog och mark. Över 30 grader men som tur var så fläktade det lite grann vilket gjorde att det nästan var härligt att vara ute. Torkan håller också mygg-, brems-, och knottbeståndet i schack.

Är man ute i bärskog så måste man ha långbyxor. I 32 plusgrader är det dock inte så lätt att hitta bra byxor, men jag har ett par Lundhags av tunnare sort med andnings öppningar både på insidan låret och vid utsidan av underbenet. Utan dessa hade jag nog kreverat.

Lundhags med lufthål
Lundhags med lufthål

Jag har alltid kängor numera då jag är ute i skogen. De här kängorna från Viking är helt out-standing. Jag har hitintills aldrig blivit blöt, de är inte för varma och vääääldigt sköna. Stövlar går helt bort. Det känns fruktansvärt att begära att barnen ska ha stövlar då vi själva aldrig använder dem men tyvärr har vi inte hittat några klockrena kängor i till deras små fötter ännu. Men snart kan de ha stl 35 och då blir utbudet betydligt större.

Ungarna var jätteduktiga. Tor som är 7 år plockade nästan lika mycket bär som jag själv. Elna som är 5 år gjorde även hon ett bra jobb. Hennes bär räckte till en riktigt fin burk med sylt.

Min hjortronhjälte
Min hjortronhjälte
Mammas duktiga tjej
Mammas duktiga tjej

Jag tycker att det är viktigt att de följer med ut i skogen då det är bär- och svamplockning. De älskar kantarellsås på köttet, och skulle nog inte kunna leva utan sylt på både gröt, fil och pannkakor. Då de var för små för att förstå hur jobbigt det är att få ihop bär till en syltburk kunde de lasta för sig sylt som de sedan inte åt upp. Numera tar de inte för sig så mycket som ett litet minihjortron som de inte äter upp 😉

Tacksamhet var ordet
Tacksamhet var ordet

Tacksamhet är den känsla som bäst beskriver årets hjortronplockning. Att bara få kliva utanför dörren och samla in myrens guld i den här atmosfären är få förunnat. Hjortron är smällfulla med C-vitamin och otroligt goda. Förr i tiden var hjortronplockningen nästan nödvändig för många människors hushållekonomi. Så länge det fanns någorlunda mogna bär ute i skogarna plockade man allt vad man hann och sålde till uppköparna. Idag tror jag att de bofasta här uppe som säljer sina bär är lätträknade. Numera är det ett privilegium att vara ledig på sommaren och ha tid över för att ägna sig åt sådan här sysselsättning.

Underbara natur
Underbara natur