Höns är en ynnest

Det här är en rätt vanlig syn när man betraktar hönsflocken. Hönorna går och äter och tuppen håller koll. Det är inte alltid han lyckas men rätt ofta hinner han varna sina damer när räven kommer. Han har stor hjälp av skatorna också. Skatorna sätter igång och för en jädras liv när Mickel Smarting kommer smygande, då får tuppen bråttom att ropa in hönorna i hönshuset.

Tuppen värper extremt få ägg, därför gör han också av med lite energi och kan på så sätt spendera dagarna med att övervaka hönorna när de äter. Rättvist och jämnställt.

Hönsen är som vackrast nu. De sandbadar och äter en väldigt varierad kost då de går fritt utomhus om dagarna. Jag har slaktat bort de flesta tupparna också vilket gör att hönorna får vara ”ifred”. Har man för många jämnåriga tuppar försöker alla para sig med hönorna och då nöter det på deras fjäderdräkt och hönorna blir allmänt stressade, men nu har jag som sagt fått till en harmonisk flock där alla vet sin roll.

Jag har äntligen fått de första gröna och blå äggen från kycklingarna jag kläckte i våras. Den här hönan är en av dem.

 

Att ha höns och egna ägg är verkligen en ynnest. Gulan är naturligt gul och vitan är fast och spänstig. Hemägg är inte ens jämförbara med köpeägg.