Höns & kor en bra kombo

Ägg och mjölk är en fantastisk kombination – pannacotta, glass, pannkakor, våfflor, omelett, ja listan kan göras lång. Kor och höns kompletterar varandra på många sätt.

Kossor bajsar en hel del och såhär om sommaren blir varje komocka snabbt ett inferno av larver och flugor. Hönsen älskar att sprätta runt bland komockorna och picka i sig småkrypen. Att de krafsar ut komockorna gör att de torkar ut och antalet parasiter som man inte vill ha i en kohage minskar drastiskt.

Hönsen får också ett tillfälligt skydd mot räven så länge de håller sig i hagen. Räven brukar nämligen få en enkel biljett på ett horn över stängslet om han lyckas smita in. Kort och gott – Win Win

2 Kommentarer

  1. Så räven är så tuff att den ens försöker! Det är farsinerande vilken nytta olika djur kan vara för varandra

    • Han har försökt stryka runt i kohagen men brukar bli brutalt avhyst. Tror inte samma räv försöker mer än en gång. Ja, jag tror att det bästa är få men olika djur. De kompletterar varandra. Stora jättegårdar är kostnadseffektiva och nödvändiga för att föda en växande befolkning men kanske inte alltid bäst för vare sig djurvälfärden eller biologisk mångfald.

Kommentarerna är stängda.