Hösten är på gång

I år kom hösten plötsligt. Det var som om vi hoppade över augusti och tog september på en gång. Idag har jag börjat rulla ihop stängseltråden och plocka in stolpen.

Stängsel, eltråd

Våra djur går visserligen ute året om men vi krymper ner deras hagar såhär års allt eftersom de blir färdigbetade.

Kalvar, kossor

Nu består deras huvudföda av grovfoder som vi bär in åt dem i form av balar. Men så värst synd om dem är det inte då de ändå har en stor hage med både buskar och träd där de får ligga och idissla eller skutta runt.

Får, åsenfår

Fåren ska snart klippas, lammen som blir kvar ska få örhängen och de som inte blir märkta ska slaktas. Vi kommer spara alla tacklammen i år. Några gamla damer kommer gå till slakt och därför behöver flocken föryngras. De kommer få sällskap av en Gutebagge framöver. Jag tycker att horn är fantastiskt praktiska men framförallt snygga så det ska bli spännande att se om Åsen+Gute ger tackor med horn. Åsenbaggar har horn och hos Gutarna har både tackor och baggar horn.

Hönsen går fortfarande fritt ute om dagarna.

Höns, leghorn, gammal svenk vit leghorn, isabellfärgad leghorn

Vi har haft några rävpåhälsningar i sommar men det har ändå gått bra. Visst svinn får man räkan med. Men snart blir det arrest för hönsen och då slipper man oroa sig. När snön kommer får de vara inomhus dygnet runt. Ibland tror jag att de har det på känn och njuter därför lite extra sådana här soliga dagar.

Höns

Kaninerna kommer få bo i det gamla fårhuset i vinter. Det blir ett betydligt större utrymme för dem och det kommer också bli enklare för Elna att vara hos dem och pyssla jämfört med förra vintern när de bodde i en liten trång bur. Nu går de i en hage som vi flyttar allt eftersom de betar av gräset. Kaninerna är riktigt bra gräsklippare och gödslare.

Kanin, lillasilver

Än är det några veckor kvar innan det blir höst på riktigt och det är nog skönt för djuren, men om sanningen ska fram är jag en riktig höstnörd som verkligen myser när man om kvällarna får göra upp en brasa och tända lite smålampor och ljus.