Hur får ni djuren så tama?

Jag får en del frågor om hur vi får djuren tama. Highland Cattles har ju rykte om sig att inte vara så kärvänliga och det kan kanske stämma till viss del men visst kan man ”tämja” dem hyfsat bra ändå. Det är faktiskt en stor fördel om man kan ta i dem utan att de springer undan.

Frigg tänker dra till att kalva nu igen, mitt i vintern. Highlands fixar kalvningarna utan bekymmer själva men man vill ändå vara med när det är dags. Därför går jag dagligen in och känner på hennes juver och ligament för att försöka bilda en uppfattning om hur lång tid det är kvar. Skulle hon inte vara tam hade detta varit mycket svårt.

Min erfarenhet säger att om man vill tämja en ko eller kviga bör man börja med att visa dem förtroende. Vistas mycket i hagen. Gå förbi dem, sträck fram en hötapp, prata med dem, klia djur som redan är tama så att de ser att du inte utgör något hot. Förtroendet byggs upp med tiden. Sedan kan man lägga ut något gott på marken, kornkross eller liknande som tar lång tid att äta upp. När de står och äter börjar du med att klia med en kratta så att det blir distans mellan dig och djuret, och börja alltid bakifrån, vid rumpan på kon. När hon väl känner att du inte är farlig och att det är ganska skönt att bli kliad kan du byta ut krattan mot en borste och sedan jobba dig längre fram mot huvudet. Men en Highland Cattle vill sällan bli kliad på nosen, så är det bara. Sedan ska man aldrig visa att man är rädd, man kan mycket väl ha en bra flyktväg i ögonvrån men visa inte att du funderar på att dra så fort djuret rör på sig. Sedan lär man sig med tiden vilka dagar som är bra dagar och vilka dagar man ska hålla sig undan, om någon brunstar eller om det strukit förbi en lo eller björn brukar det vara lite oroligt och då gör man klokt i att vara lite extra försiktig.

Det här är Friggs förra kalv Eir. Hon har varit ganska skygg hela sommaren men nu de senaste veckorna har hon blivit helt annorlunda. Jag försöker klia henne på rumpan när jag passerar, men kliver hon undan så får hon vara. Hon har inte kommit så långt att hon njuter av att bli kliad än, men hon står i alla fall still.

Ge dem bara lite tid så tinar de upp.

Även baggar går att tämja. De kan man bli tvungen att brotta ner ett par gånger men till slut brukar de förstå vad som gäller.

Djur som envisas med att visa på aggressivt beteende hamnar på slaktlistan hos oss, oavsett övriga kvalifikationer. Opålitliga baggar, tuppar och tjurar kan man inte spara om man vill att resten av flocken ska vara lätt att hantera. Det är precis som med människor. Man blir som de man är med, fel sällskap bidrar aldrig till något positivt.