Ibland hinner man massor på en dag

Kokkaffe
Kokkaffe

Igår var det en sådan där dag då jag hann med väldigt mycket.

Började med det lite sorgsamma arbetet att tömma växthuset. Från att för vad som känns som någon vecka sedan ha varit ett prunkande växthus till att bara vara ett trist förråd. Men men,  jag är en sådan person som ändå gillar hösten. Jag gillar luften, färgerna och allt som hör därtill. Sedan så har man ju julen att se fram emot och det är inte lite det.

Sommarväxthuset
Sommarväxthuset
Växthuset idag :(
Växthuset idag 🙁

Några paprikaplantor som barnen drivit upp själva från frön som de pillat ut ur vanliga ekologiska paprikor köpta på Ica får en chans till. Jag har placerat dem i uterumet där de får stå frostfritt och ljust. Ska bli spännande att se om de tar sig, om paprikorna mognar och om vi kanske till och med får möjlighet att plantera ut dem igen nästa år.

Barnens paprikaplantor
Barnens paprikaplantor

Vi åt lunch i lekparken tillsammans med några grannar sedan började jag städa hönshuset. Ibland gör jag en fuskstädning då jag tar en liten kratta och krattar upp lortarna och sedan fyller på med nytt strö. Men ungefär en gång i månaden skottar jag ut allt strö och sopar golvet rent. Jag har aldrig (peppar peppar) haft ohyra på hönsen och det tror jag kan förklaras med att de har det rent och torrt runt omkring sig.

Rensopat
Rensopat

Jag har börjat ströa med vanligt sågspån. Det beror främst på att det lokala sågverket mest sågat i sommar. Kutterspån får man ju i samband med hyvling och kutterspånet är mer efterfrågat. Jag var lite skeptisk till att ströa med sågspån men då det enbart är granspån så tänkte jag att det kan vara värt ett försök. Hitintills är jag väldigt nöjd med sågspånet. Jag tänker inte blanda in det i trädgårdsjorden (vilket jag gjorde med hampan) men ska själva hönshållningen vara hållbar måste man ju också hitta en praktisk och ekonomiskt hållbar lösning.

Granspån som strö
Granspån som strö

Det är en skön känsla då det är skinande fint i hönshuset. Doften av granspån går inte heller av för hackor.

Mattias har inlett projekt ”vintervatten till Frigg och Freja”. De är väldigt nyfikna så fort man gör något i närheten av dem. Vi gräver ner en vattenslang med en värmekabel i. Sedan har jag beställt en elvattenkopp som de ska kunna trycka på när de blir törstiga. Mycket smart och det ska bli väldigt trevligt att få frakta bort badkaret som vi haft i sommar åt dem.

Vintervatten till Frigg & Freja
Vintervatten till Frigg & Freja

Det blir alltid lite snålt om tid för matlagning sådana här dagar. I frysen hade jag några krustader (min favoriträtt) så det blev kantarellstuvning i krustader till förrätt, till varmrätt blev det förhoppningsvis årets sista KÖPTA fläskkarré med potatis. Kaffe och efterrätt åt vi uppe vid bäcken tillsammans med grannarna. Grannfrun hade bakat en otroligt god chokladkaka och till den serverades det grädde och kokkaffe.

Kvällsmys runt elden
Kvällsmys runt elden
Förstklassig dessert
Förstklassig dessert
Kokkaffe
Kokkaffe

En fulländad höstlördag med andra ord. I dag har vi varit nere på plass`n och besökt kyrkan och gudstjänsten. Vi går allt för sällan i kyrkan men idag var det tacksägelse för min morfar. Det var en jättefin gudstjänst och prästen höll en rätt tankeväckande predikan om konflikter och vikten av att hålla samman. Jag hade önskat att både partiledare på riks- och kommunnivå varit där för en stunds reflektion.

Nu blir det kyckling (egenuppfödd) i lergryta 🙂

 

3 Kommentarer

    • Ja, det är ju klart att jag bistår med den infon 🙂 Har man en tomt på 3 hektar och mammas och pappas skogsskifte som direkt tomtgranne då är en årsförbrukning spån inget problem. Spånet sjunker dessutom ihop jättesnabbt och växer över. Har en liten tipp, dit kärrar jag allt spån och på den tippen växer både korn och havre 🙂 Själva tippen tycks inte växa i storlek.

Kommentarerna är stängda.