Ingen brödnöd

Åkte till Laxbäcken i fredags och köpte lite mjölk. Opastöriserad och ohomogeniserad färsk mjölk är så sjuuuuuukt god.

Mjölk, opastöriserad, ohomogeniserad

Vi har druckit mjölk både till frukost, lunch och middag i helgen. Mattias och Elna som är laktosintolleranta mot köpemjölk tål den här riktiga mjölken hur bra som helst, något som får en att fundera över hur nyttig homogeniseringen är.

Hur som helst var det egentliga syftet med finmjölken att baka tunnbröd och idag slog jag till. Gjorde en stöpa på 5 liter i morse.

finmjölk

Känner mig oerhört välsignad och tacksam som har en degbalandare.  Det enda man får passa sig lite för är att det är lätt att ha i för mycket mjöl, själva knådandet går nämligen plättlätt.

Degbalandare, stöpa, tunnbröd

Jag brukar lägga lite tid på att göra fina degämnen. Dels gillar jag när ”bullarna” ser runda och snygga ut, men det blir också lättare att få kakorna jämna och fina om man lagt lite extra energi på förarbetet.

degämnen, tunnbröd

Idag bakade jag helt själv. Hade en tanke med det. Ville se exakt hur lång tid det tar att baka ut en stöpa på 5 liter ensam. Fick efter ett par kakor in ett riktigt bra tempo.

Tunnbröd

Det gäller att inte ha för lite mjöl vid utbakning och att inte glömma kakorna en enda sekund för länge. Lyckas man med det då blir det finfina tunnbröd.

De här bröden är gjorda på närproducerad obehandlad mjölk, ekologiskt mjöl och smör från norrmejerier. Bara vetskapen om att det är fina råvaror gör dem delikata. Sedan smakar de fantastiskt också.

Hade lite träningsvärk i benen i morse efter fårklippningen igår. I morgon får jag kanske känna av kavlingsarmarna lite, men ingen värk är så välkommen som träningvärken.