Ingen rasism i hagen

Efter att vi slaktat lammen i torsdags så släppte vi in de kvarvarande fåren till kossorna. I vinterhagen har de en stor ligghall, fåren har även tillgång till ett eget litet hus, de har rinnande och tempererat vatten, salt och mineraler samt en stor och fin välsmakande höbal.

Det som oroat oss lite har varit huruvida kossorna skulle komma att låta fåren äta i fred. Vi hade i princip redan bestämt att vi skulle köpa ytterligare en balhäck och ställa i andra änden av hagen så att alla skulle få möjlighet att äta i lugn och ro. Kossor och får har gått i samma hage tidigare i sommar men då hade de i princip obegränsat med utrymme och grönt bete. I en liten vinterhage skulle det kanske bli tristare stämning, men ack så fel vi skulle få.

De första timmarna var kossorna som väntat rätt avvisande, ja nästintill aggressiva mot sina nya vänner, men efter första natten tillsammans så mumsar de glatt sida vid sida. Ligghallen blir numera också flitigare utnyttjad då fåren oftare använder den som viloplats än vad kossorna gör. Alla vet ju hur oekonomiskt det är att stå med outnyttjade lokaler så detta blev ju kanonbra.

I skrivande stund ligger 5 lamm i frysen och lika många skinn ligger insaltade i väntan på att bli ivägskickade till beredning, en stor korg med ull har jag också sparat från klippningen, den ska vi snart ge oss på då det blir dags för julpyssel. Såhär långt har fåren varit en god investering.

Elna försöker också introducera kaninen för de större djuren. Mest troligt skulle de funka väl ihop hela högen, men Stampe (som han numera heter) får nog bo kvar i sin bur och finna sig i promenader iklädd rosaglittrig sele.

1 Kommentar

Kommentarerna är stängda.