Ingen vill bli kallad ”enkel”

Annie Lööf talade för ett par dagar sedan i Almedalen. Hon tog upp problematiken med det växande utanförskapet och poängterade vikten av att få in dessa människor i arbete. Centerpartiets förslag på hur detta ska lösas är att flytta dessa människor från bidrag till jobb och då nämner hon ”enkla jobb” som en inkörsport. Centerpartiets ledare talar om yrken som inte kräver lång utbildning. Undersköterskor landet runt tog åt sig av detta och rasar nu mot Annie. Man menar att jobbet som uska inte är enkelt och att Annie borde få testa på att gå i deras skor.

För några månader sedan talade Stefan Löfven om precis samma sak. Yrken som då pekades ut som enkla var de inom jord och skog. Då rasade självklart alla lantbrukare och skogsarbetare. Det är INTE enkelt att arbeta inom vare sig skogs- eller jordbrukssektorn idag år 2016.

Det krävs både arbetslivserfarenhet och studier idag för att få ett jobb, vare sig det är som skogsarbetare, lantbrukare eller undersköterska. Det är tveksamt om det ens existerar arbeten idag som inte kräver utbildning. Är det inte miljöcertifieringskrav så är det foderanalyser eller läkemedelsdokumentationer.

Motorsåg, frufura, M.II.O Entreprenad

Annie nämnde i sitt tal att Sverige har Europas lägsta andel enkla jobb och detta vill centerpartiet ändra på. Detta låter strålande tycker jag. Bästa och snabbaste sättet att göra detta på måste ju vara att lätta på byråkratin. Tänk om det bara vore lättare att anställa, eller om det inte krävdes den ena utbildningen efter den andra för att få utföra enkla arbetsuppgifter. Nu måste tex mina gubbar ha en utbildning som kostar ca 7000 kr och tar ca en vecka att genomföra för att få fälla ett träd manuellt (alltså med motorsåg). Vem som helst kan räkna ut att man hellre låter bli att fälla det där svåråtkomliga trädet. De enkla arbetsuppgifterna försvinner alltså. Det värsta är inte att det kostar pengar att utbilda, det är att man förlorar en arbetsför gubbe under utbildningstiden, samt att förarna inte är speciellt motiverade att sätta sig i skolbänken för att ”lära” sig något de sysslat med i 30 år.

Ska den stora grupp människor som idag lever i utanförskap komma i arbete får politikerna akta sig för att peka ut olika yrkesgrupper som simpla och i stället se till att lätta på byråkratin, då ploppar säkert fler enkla arbetsuppgifter upp av sig själv. Ska man starta en näringsverksamhet idag är det många som backar redan innan de kommit igång pga all byråkrati och alla möjliga och omöjliga tillstånd som ska sökas.

Gör det enkelt och billigt att anställa, slopa lite byråkrati för företagen så kommer jobben av sig själva inom det privata näringslivet. Att på konstgjord väg skapa jobb inom offentlig sektor tror jag inte är rätt väg att gå, den som får ett ”hittepåjobb” kommer fortfarande att känna sig okvalificerad.