Inte att lita på

Vem kan man lita på? Ja, om man visste det ändå. Inom människo- och affärsvärlden önskade man ibland att man hade samma tvärsäkra magkänsla att gå på som när det gäller djuren.

Här har jag ett praktexempel. Vem av dessa skulle du lita på? Gunn

SLB, kalv, kviga

Eller Fulla

bruna

Rätt solklart va?! Det är bara att titta på ögonen. Kvigan på den övre bilden (Gunn) har allt sedan hon kom till oss varit avvaktande och skygg men en gång när jag stod med ryggen till och fixade med elstängslet drog hon till och stångade mig i baken. Vi brukar alltid klappa och klia kvigorna när vi är inne i hagen, vi vill att de på så sätt ska vänja sig vid mänsklig beröring och den enda av dem som någonsin sparkat är Gunn.

Fulla, på den undre bilden är den mest kärvänliga av våra kvigor, både på gott och ont. Hon kan bli irriterad om vi slutar klia och buffa på oss för att vi ska fortsätta. Detta är såklart gulligt när de är små men inte lika trevligt när de väger några hundra kilo. Men skillnaden mellan Gunn och Fulla är milsvid. Fulla kan man tillrättavisa och hon förstår. Gunn måste man ha koll på.

Inget djur går såklart att lita på till 100% men skillnaden är uppenbar. Det är bara att titta på dem så ser man. Varför det är så svårt att applicera samma resonemang på människor beror nog på att vi har förmågan att dölja mer eller mindre onda avsikter med vackra ord. 2017 ska jag bli året då jag iakttar och går på magkänsla ist för att lyssna och resonera logiskt.