Isn`t she beautiful

Folk som inte är lantbrukare säger ofta till oss ”Varför skaffar ni inte fjällkor?” Samtidigt som folk vilka ÄR lantbrukare säger ”Skaffa inte fjällkor, egensinnigare djur får ni leta efter”. Jag har tidigare lyssnat mest på de med praktisk erfarenhet av djuren. Men så hände det sig en dag att en småbrukarkollega ville sälja en fjällko(kviga) till mig då hon inte hade möjlighet att ha kvar henne.

Jag brukar försöka lyssna till magkänslan och om jag ska vara ärlig var jag lite skeptisk. Man brukar liksom kunna se en hel del på djurets blick och när jag besökte den här Fjällisen första gången såg det inte ut som om hon och jag skulle klicka, men ack så fel jag hade. Nadja som hon heter var till en början väldigt skygg men nu är hon den ljuvaste av dem alla. Och vilken päls! Pälsen är liksom kort men extremt kompakt och jättemjuk. Inte mycket som går upp mot en kram av den här damen.

Nu är hon av allt att döma dräktig och till sommaren kommer förhoppningsvis kalven. Fjällkomjölk sägs ju vara bland det bästa som finns <3

Följande kan man läsa om fjällkon på www.fjallko.se

Fjällkon är en lantrasko och som sådan av utpräglad mjölktyp, formad av det jordbruk med skogsbete och fäbodbruk som under de sista 2000 åren bedrivits i norra Sverige. Det har gett en lättrörlig, intelligent och social ko med unika egenskaper som vi och många med oss är övertygade om kommer att behövas i ett framtida miljövänligt, resurssnålt lantbruk.

Fjällrasens mjölk är mycket bra ur mejerisynpunkt med en världsunikt hög frekvens av Kappa-kasein B som är betydelsefullt för ostproduktionen. Det verkar även som om människor som är laktoskänsliga har lättare att tåla fjällrasens mjölk framför andra rasers. Eftersom fjällrasen har fått större delen av sommarens foder genom skogsbete har den utvecklat ett starkt fodersök som ger en nyfiken och – om korna mjölkas – en väldigt social ko.

Kroppsvikten på kor ligger oftast på 400-450 kg levandevikt, med en mankhöjd på 120-130 cm. Fjällrasen är kullig (hornlös) även om enstaka djur, framförallt handjur kan ha horn. Fjällrasen har oftast vit grundfärg med röda, svarta eller grå prickar, fält eller helt färgade sidor. Enfärgade djur kan också förekomma.

2 Kommentarer

 1. Hej!!
  Blev lite nyfiken, då jag läste att er fjällko var väldigt skygg när hon kom till er…
  hur ”jobbar” ni med era kor för att få dom tama?
  Vi har highland cattle/ belted galloway korsning.. kalvarna går med sina mammor de första månaderna innan de separeras.. vi ger dom lite havre/ pellets varje dag och då kommer dom springandes, men ryggar liksom tillbaka när man försöker klappa dom o komma intill.. några tips på hur man kan göra? Sen är jag ju lite feg också då det är stora djur som jagvjar respekt för!!!
  Har du något inlägg som handlar om hur planerna är för mjölkkorna och vad ni ska göra med som??
  Mvh Maria

  • Hej Maria, och kul att du hittat hit! Just fjällkon var läskigt enkel att tämja. Vi lät henne bara vara och plötsligt en dag kom hon fram och ville bli kliad. Detta fenomen har jag upplevt med EN annan kviga också. Hon är korsning Highland/dexter och vi pysslade mycket med henne när hon var lill-liten med sedan blev hon skygg igen när hon blivit några veckor. Men sedan när hon började närma sig ett års ålder var det som om hon blev tam igen bara genom att vi låtit henne vara. Men vi vistas mycket i hagen. Kliar och borstar alla som vill bli kliade och jag tror att när de som är lite mer skygga ser att det inte är farligt så är det som om det ”lossnar”. Men annars kan man lägga ut en sträng med kraftfoder på marken och närma sig dem bakifrån med en kratta. Klia försiktigt på baken och längst bak på ryggen med krattan. Allt eftersom att de känner sig avslappnade med krattan kan du byta mot en borste och närma dig huvudet. Börja aldrig framifrån. De vill inte bli kliade vid huvudet för än de är riktigt tama. Försök att aldrig rygga tillbaka. Visa att det är du som bestämmer, men i början kan det vara bra att alltid ha koll på var det finns en flyktväg om någon skulle få frispel (det gäller visserligen mest tjurar). Vad vill du veta om mjölkkorna? Vad vi kommer att göra för produkter eller hur vi kommer gå tillväga med själva mjölkningen? Mvh// Ida (Frufura)

Kommentarerna är stängda.