Jag har fått ecorexi

I dag har det pratats om sjukdomen ortorexi i både radio och sociala medier. Ortorexi är en sjukdom likt anorexi som kretsar kring mat. Lider man av ortorexi är man besatt av att äta nyttigt och dessutom träna enormt mycket. Det här är något som går till överdrift hos den drabbade. Ofta drabbas den insjuknade personen av psykisk ohälsa.

Själv avlade jag ett nyårslöfte för snart 5 månader sedan som jag faktiskt lyckats hålla. Nyårslöftet löd: ”Jag ska försöka köpa så mycket av våra varor eco-märkta” Men jag har inte bara lyckats hålla det, det börjar snart gå till överdrift. Jag tror jag drabbats av ecorexi!!!!!!!!

Ekologiska varor
Ekologiska varor

Jag har under mina 34 år alltid varit en ICA-människa. Jag har i princip aldrig satt min fot på Domus (eller Coop som det numera heter). Men nu helt plötsligt vaknar jag ibland upp mitt inne på Domus med händerna rotandes bland hyllorna. ICA är tyvärr inte nr1 om man vill köpa ekologiska varor. Det finns inte eco-alternativ av allt på ICA, och Domus har fler varianter av både fair trade och eco. Men jag antar att ICA hakar på snart.

Vi har tidigare ätit ute ett par gånger i veckan men nu drar jag mig för att gå ut och äta….hur ska jag kunna äta på restaurang då INGET är ekologiskt???

Från början, i januari, köpte jag bara ekologiska varor om det inte skiljde så mycket i pris. Inför påsken köpte jag nu en liten kartong champinjoner för 40 spänn då det fanns icke eco champisar för en tia. Detta blev alltså 3 gånger upp på priset.

På jobbet hade någon köpte ett påskägg innan lovet. Alla smaskade och åt den ena skumharen efter den andra. Själv ville jag bara rycka godisarna ur händerna på dem och ropa STOPP, de är ju inte ekologiska!!!

Till hönsen köper jag ett foder som kostar 329kr/ säck då det finns en icke ekologisk variant för 149kr. Våra ägg kostar väl sisådär 10kr styck skulle jag tro.

Har det här gått till överdrift och kan det i så fall vara farligt på något sätt? Känner mig inte i psykisk obalans (än). Men om fler hakar på och smittas av detta beroende och sjukdomen ecorexi så blir ju de ekologiska varorna billigare än de icke ekologiska, och tänk hur mycket bättre vi och hela ekosystemet skulle må!! 🙂

 

2 Kommentarer

  1. Hej! hittade åt din sida ikväll och fastnade verkligen. Wow vilken inspirationskälla den är ju helt fantastisk.

    Jag har nu börjat tänka om både i matvaror och annat att ekologiskt är det bästa så självklart vill jag även föda upp hönsen på ett ekologiskt och bra alternativ.

    Vart köer du det ekologiska hönsfodret? Finns det på Granngråden i Vilhelmina eller köper du det någon annanstans ifrån? Köpte ett foder sist åt hönsen som kostade runt 220kr tror ja men dom verkar inte tycka om det för dom äter inte alls lika mycket nu som innan och det med billiga ”granngården fodret” känns som att man föder upp dom på pasta och godis och det mjölar ju så hemskt.

    återigen vilken fantastisk blogg du har, kommer verkligen att besöka den igen. /Hannah

    • Tusen tack Hanna <3 Jag köper fodret på Granngården. Det heter Sund Plocka. Svindyrt och luktar mer än det vanliga fodret. Mina gillade det heller inte lika mycket i början men nu älskar de det. Ska försöka hitta billigare alternativ, men det är inte det lättaste då vi bor där vi bor tyvärr. Åkte hela vägen till Holmsund och fodercentralen förra fredagen. Hade ringt innan och kollat att de skulle ha öppet till 17.00 och vi var där 14.00 men då hade de stängt. Så där fick man för att man skulle åka och storhandla billigt 😛 Som tur var hade vi ett annat ärende till stan också. Men om vi blir några stycken så kanske det blir lättare med transporterna. Har i sommar försökt odla egen havre vilket funkat jättebra ända tills vi kom till själva skörden och tillvaratagandet. Men jag har en plan för det nästa år 🙂

Kommentarerna är stängda.