Jersey <3

 

Mindre än 1% av Sveriges alla kor är av rasen Jersey, helt obegripligt. I`m in love with these girls <3

Jersey (SJB) är en mindre nötras, de väger ca 400 kilo vilket kan jämfört med holsteins 700 kilo. De mjölkar givetvis mindre mängd mjölk än sina större kollegor men deras mjölk är näringsrik, nästan 6 % fett och 4 % protein. Anledningen till att jag förälskat mig i mina småtjejer beror inte på vad de förväntas producera när vi börjar mjölka utan deras trevliga sätt. De kan närmast liknas med gosiga hundvalpar. Jerseytjejerna går i samma hage som tackorna nu och de är till och med snälla med dem. Blinka som var lite skygg från början har blivit en riktig kelgris hon också.

Man skulle kunna tänka sig att ta in dessa för att gosa lite i TV-soffan va? Men vi håller oss till att klappa, borsta och kramas i hagen.

Våra SRB- och Holsteindjur är också trevliga. De låter sig gärna borstas men kliar man för löst kan man få en uppmuntrande buff, vilket inte alltid är så roligt då de börjar väga närmare ett halvt ton. Det gäller att veta var man står och var man har dem, men den tjur som vi sparat är en superfin SRB. Honom kommer det bli riktigt svårt att slakta. Hoppas att det dröjer läääänge innan vi tvingas ta det beslutet.