Jordbruk

Jordbruk handlar väl om att bruka jorden antar jag. I helgen har vi verkligen jordbrukat. Fick tag på en solrosräfsa av en granne.

Solrosräfsa
Solrosräfsa

Vilken uppfinning alltså. Det verkar som om det finns ett jordbruksredskap för varje ändamål och alla redskap kan kopplas på alla traktorer. Solrosräfsan räfsar man inte solrosor med men den ser ut som en rad med solrosor. Med den luckrar man upp eller lägger höet i snygga rader, man kan även vända på höet med den. Mycket smart redskap. Vi har fått låna en lägda som inte använts på flera år. Man har slagit lägdan varje år men bara låtit höet ligga. Nu räfsade vi till den så att det ska grönska lite snabbare.

Strängläggare
Strängläggare

Potatisen ligger och förgror sedan förra helgen. Nu syns små små groddar.

potatis på förgroning
potatis på förgroning

Tomaterna och broccoliplantorna växer där de står men idag då temperaturen steg till över tjugo grader så dristade jag mig till att sätta ut dem. Än kan det bli minusgrader men i så fall får jag ta in tomatplantorna eller sätta ut en frostvakt. Ang broccolin så hoppas jag att de ska vara så tåliga att de klarar nån minusgrad.

Tomat och broccoliplantor
Tomat och broccoliplantor

Tomaterna har fått större krukor. Jag lägger lite grus i botten som jag blandar med jorden. Tog hälften/ hälften av E-jord från Granngården och jord från trädgårdslandet.

Nya större krukor
Nya större krukor

Jag vände på jorden med en grep en gång till idag och plockade bort ogräs, rötter och skräp. Nu ser jorden jättefin ut i mitt lilla land.

Luckra upp jord
Luckra upp jord

Återanvände delar av julgranen till blompinnar.  Knöt en lös knut av natursnöre runt tomatplantan och pinnen. Då plantan växer byter jag ut snöret mot tygremsor. Tomaterna får nu stå i växthuset i hopp om en fortsatt mild och varm vår.

Tomatstöd
Tomatstöd

Broccolin planterade jag ut direkt i landet. Vågade inte sätta ut alla så jag har en låda broccoli och en låda grönkål kvar inne. Vill inte lägga alla ägg i samma korg. Sätter ett snöre på två pinnar i landet då jag planterar så att raderna blir så raka som möjligt.

Broccoliplantor
Broccoliplantor

Placerar en odlingstunnel  ovanpå broccolin. Dels som skydd mot kylan men även mot skadeinsekter. I år ska jag ha järnkoll och såpvattnet i högsta hugg då kålmasken kommer. Hoppas på en riktigt bra odlingssommar i år.

Odlingstunnel
Odlingstunnel
Odlingstunnel
Odlingstunnel

Som ni ser så har inte våren kommit speciellt lång här i Norrland. Bara tibasten och maskrosorna som blommar. Men nu känns det som om det är nära 🙂