Jul på Hallstaberget

Den här julen har vi verkligen gjort något som är så långt ifrån gammaldags och hemlagat man kan komma. Vi har firat jul på Hotell, http://www.hallstaberget.se/ Min bror fortsatte inom hotellbranschen efter det att vi sålt Hotell Wilhelmina och numera chefar han på Hallsta så det var väl den största anledningen till varför vi hamnade där i år. Jag är egentligen en rätt traditionsfrälst människa då det kommer till jul och förr skulle jag aldrig ha tänkt tanken att vara någon annan stans än hemma men på senare år har ingenting varit som vanligt. Jularna som jag minns dem förr spenderades alltid här hemma med hela familjen inkl. farmor, morfar, Sonja och Sven. Men nu är ”gamlingarna” inte längre med oss och då man börjat inse vilket ofantligt jättejobb det är att styra upp ett julfirande resonerade vi som så, vi får väl testa något annat. Faller det oss inte i smaken är vi hemma nästa år.  Såhär gick det:

Vi skulle ha åkt vid 16-tiden i tisdags men Mattias blev fast på jobbet så vi kom oss inte iväg för än vid 19-tiden, och tur var väl det. Stressade med att ställa iordning hos både katter, höns och kossor så att de skulle klara sig. Inredde ett nytt värmehus åt katterna och en ny eluppvärmd vattenskål. Städade och fyllde på foder och vatten hos hönsen. Fodrade kossorna och mockade ut skit ur ligghallen. Sedan skulle julkort och några klappar ordnas och väskor packas. Väglaget var uruselt, det vräkte ner närmare 50 cm snö under dagen så vi var framme i Sollefteå vid 23-tiden, men då kunde vi pusta ut över en julöl och en räkmacka. Barnens mormor och morfar var redan på plats och vi bar in all packning  och julklapparna.

På julaftons morgonen gick vi raka vägen till relaxavdelningen för ett riktigt julbad. Ungarna hade lite svårt att tro på oss då vi berättade att man förr ofta bara badade en gång under vintern och det var vid jul.

Sedan åkte barnen ner på stan men Morfar för att handla lite. Jag och Mattias gick en promenad runt ett kylslaget Hallstaberg. Även här hade det fallit väldigt mycket snö och spåren var tyvärr opreparerade men många entusiaster trotsade underlaget och tog en skidtur på julafton.

Då vi varit ute i kylan var det skönt att pusta ut en stund i lobbyn innan lunch. Det visade sig att mammas kusin och hans familj (Frun i huset råkar även vara min kollega på skolan och barnens fröken) också firade jul på samma hotell, så vi hann socialisera lite med släkt som vi annars inte umgås så ofta med.

Vi åt en god lunch i restaurangen och därefter var barnen tvungna att öppna ett par julklappar. Sedan såg vi på Kalle Anka som visades på storbild i en av konferenssalarna. Jag insåg då att det var mååånga år sedan jag suttit ner och sett på Kalle. Jag minns nästan alla repliker sedan man var barn men jag minns inte att de var så roliga. Var tvungen att skratta högt vid flera tillfällen. Tror att jag stått vid spisen de senaste åren och därför inte hunnit se detta i vuxen ålder. Efter Kalle Anka var det dags för julbord.

Det var ett mer än tillräckligt stort julbord. Jag åt mest sill och provade även lutfisk. Sedan var det dags att jobba lite. Som vanligt är det alltid några detaljer som strular lite på ett hotell och på julafton var det jultomtens besök som inte riktigt gick planenligt. Hotellet skulle dela ut en julklapp till alla gäster och så långt var allt lugnt men Tomten fick förhinder i sista stund, han skickade en vikarie och som alltid med vikarier så behöver de lite hjälp. Här kom mina erfarenheter från skolans värld väl till pass, 300 personer i alla åldrar fick var sin julklapp och tomtens vikarie fick behålla skägget. Sedan öppnade vi alla våra julklappar. Själv fick jag jättebra klappar och ungarna var som vanligt lyriska. Efter detta pustade vi ut en stund i lobbyn, en del gäster tog ytterligare ett dopp i poolen och några gick upp till Sky Bar men vi var rätt trötta redan vid 23-tiden och somnade ovaggade hela familjen.

På juldagsmorgonen var det -20 grader upp på berget och vi fick rapporter om ett mindre krisläge på hemmafronten. Vår granne som jag bett titta till djuren fick ett ganska omfattande uppdrag med att elda och ställa i ordning extra element så att inte vatten och djur skulle frysa. Hemma var det under 30 grader mellan julafton och juldagen.

Efter frukost åkte vi ner till backen. Mattias fick en slalomutrustning i julklapp så att även han ska kunna hänga med oss då vi gör utflykter till backen. Det var jättefint i backen men nästan lite väl kallt. Vi åkte några åk i den välpreparerade backen men för att inte förfrysa kinderna var vi tillbaka på Hotellet till lunch.

Efter att vi ätit lunch bytte jag om för att göra ett arbetspass i baren. Som på så många andra orter är juldagen det främsta tillfället att gå ut på fest för att träffa gamla och nya bekantskaper i Sollefteå. Det kom mängder med folk och det var både disco, dansband och coverband som spelade.

Det blev en kväll med Flash-backs i massor, ganska exakt såsom man minns juldagarna på Hotell Wilhelmina. Såhär nån gång då och då kan jag tycka att det är riktigt roligt att stå i bar. Det tar nån timme innan man är varm i kläderna men sedan är det riktigt skoj, men jag är ändå väldigt glad att jag gjort ett branschbyte. Nu gick jag till och med och lade mig strax FÖRE stängning, hade det varit mitt eget hotell så hade man väl fått städa till fram emot fem på morgonen för att sedan gå på ett frukostpass och detta är jag verkligen glad att jag lämnat bakom mig. Nu kunde jag krypa ner tillsammans med de sussande barnen och vakna upp utvilad och sedan sätta mig ner och SJÄLV äta frukost i lugn och ro. Det är vid sådana här tillfällen som man förstår hur välsignad man är, man förstår liksom att uppskatta en enkel frukost även om barnen är lite bråkiga.

Vi får se hur vi väljer att fira jul nästa år. Detta var verkligen ett kravlöst sätt. Jag har inte glaserat ett revbensspjäll, inte bakat en kaka eller julstädat och hur skulle jag ha hunnit det kan man undra. Det är ju inte så att jag suttit av en massa tid nu innan jul med att göra ingenting, så visst var det skönt att fira jul på hotell. Det jag kan tycka är lite synd är om man gör detta till en tradition då kanske man förlorar en annan tradition. Äter vi all julmat på restaurang så glömmer man väl bort hur man lagar den. Matlagning är lite som träning, praktiserar man inte hela tiden så glömmer man bort hur man gör. Men vi blev faktiskt glatt överaskade av hela konceptet med julfirande på Hotell. Det blev en helg att verkligen umgås i stället för att stressa.

Nu laddar vi om för nyårsfirande och det känns verkligen roligt. Då har vi bjudit hem syster med familj och så våra päron förstås, då blir det riktigt hemlagat. Tor fick en serveringsvagn i julklapp och han har redan planerat vilka kläder han ska ha då han serverar fördrinken 🙂