Kafferep

Rörstrands servis Sundborn
Rörstrands servis Sundborn

Blev så inspirerad av Ernst en kväll då han bakade citronmarängkakor. De såg såååå goda ut och då tänkte jag att dessa måste jag baka, men kakor är ju inte speciellt goda att bara mumsa i sig själv så jag bjöd in brudarna på ett riktigt kafferep. Av inbjudan framgick tydligt att det var klänning, hatt och klackar som gällde. Jag älskar detta och det vet jag att brudarna också gör. Vad är det för mening att ha dyra fina kaffeserviser som bara står i vitrinskåpet om de inte används?

Rörstrands servis Sundborn
Rörstrands servis Sundborn

Efter lite googlande och efterforskande hos några tanter så stod det klart att det är sju sorter kakor som gäller, varav en mjuk och en av vetebulletyp. Bjuder man på fler sorter anses man vara lite märkvärdig och bjuder man på färre så anses man vara snål. Jag bakade 8 sorter, inte för att verka märkvärdig utan därför att en sort misslyckades lite.

Citronmarängkakorna som Ernst inspirerade mig att göra blev underbara. Jag brukar inte gilla citron i mat och bak men köpte ändå den där burken lemon curd, och jösses vad smarrigt det var. Kakorna som bjöds var mördegskakor med smak av kanel, jitterbuggar, citronmarängkakor, nöt & chokladrutor, havreflarn, mandelbiskvier, snoddas och kanellängd

Ernst citronmarängkakor
Ernst citronmarängkakor
jitterbuggar
jitterbuggar
Kanellängd
Kanellängd

Jag valde mellan att duka med Gröna Anna eller Sundborn men Sundborn känns snäppet lyxigare och lite mer kaffereps-aktig. Vi höll till i uterummet, ett rum som bytt skepnad ett par gånger men nu testar vi med soffor och fåtöljer. Älskar utsikten i detta rum. Lite skog, lite lägda, en lekstuga, några kor och så ser man även byavägen och kan hålla koll på vilka som passerar 🙂

Alla brudarna var så snygga, vi sa, VARFÖR klär vi oss inte alltid såhär? Man känner sig som väldigt tjusig i klänning och hatt. Min klänning är en riktig vintage-klänning som jag köpt på loppis. Alla sömmar är handsydda och man bär den verkligen med andakt då man bara kan tänka sig vilket jobb det inneburit.

Vintage
Vintage

Till kakorna drack vi såklart kravmärkt kaffe, portvin (grådask) och häggbärslikör som min systers svärmor (rakt över gatan) gjort. Skratten klingade fram till midnatt och jag tror mig till och med känna lite träningsverk i skrattmusklerna. Vi avhandlade allt skvaller, vardagsbekymmer och händelser och såklart våra omöjliga men ändå underbara karlar.

 

Min egen karl kom hem från jobbet mitt i repet och med sig hade han en bukett rosor med motiveringen ”Jag har världens bästa fru som låter mig jobba hur mycket jag vill” Nu råkar ju jag vara hans chef också och har liksom ett egenintresse av att han är rätt mycket på jobbet men visst är det underbart! Det var ju bara det här med könsrollerna och jämställdheten, men den skiter jag i just nu. Jag älskar att vara hemma med barnen och dricka kaffe med brudarna. Visst jobbar jag också en del men just nu och framför allt i sommar är det han som sett till att pengarna hamnat på kontot och som det känns nu så är vi båda väldigt nöjda med den ordningen. Sedan finns det säkert familjer som har exakt omvänd ordning vilket även vi hade för ett par år sedan och det är ju fantastiskt det också.

Rosor
Rosor