Kålmal

(foto:wikipedia.se)
(foto:wikipedia.se)

Hörde på nyheterna att man befarar att en ny omgång kålmal blåst in över Sverige och de svenska bönderna. Fy för den lede 🙁

http://www.lantbruk.com/lantbruk/stor-risk-kalmal

Alla som någon gång försökt odla något vet hur mycket som kan gå fel. Har man dessutom försökt odla någon form av kål så vet man att det är näst intill omöjligt. Jag är lika förundrad varje gång jag hittar ekologisk broccoli i affären för jag förstår verkligen inte hur de odlarna bär sig åt. Först och främst så är det ganska pilligt att driva upp broccolin, som sedan ska planteras ut och sedan skyddas mot ohyra. I mitt lilla puttefnutt land har jag hållit på bli tokig på kålmasken och om det dessutom ska komma ytterligare en marodör måste det ju bli i princip omöjligt att få till någon skörd. Jag bekämpar med såpvatten men det kräver att jag sprutar varje blad nästan dagligen, omöjligt i stor skala alltså. Så frusterande det måste vara att vara bonde och beroende av så många faktorer som man själv inte kan påverka.

Så kan det väl visserligen vara inom de flesta branscher, allt kan ju hända, men det känns som att bönder på något sätt är mer utsatta för risker som kan slå till tvärt. Jag menar driver man en matvaruaffär så påverkas man såklart om bygdens skola läggs ner men det tar ju något/några år innan det visar sig på sista raden.

Nä, all heder åt dem som ger sig i kast med att producera vår mat. Undra om det finns försäkringar mot kålmal…….?