Kan mjölk bota allergi?

Jag har så länge jag kan minnas lidit av allergier. Pollen och pälsdjur har varit värst. De somrar jag väntade barnen var hemska då jag inte kunde ta allergitabletter. I år spås det bli en tuff pollensäsong. Det märkliga är att jag inte känner av någonting än så länge. Ingen snuva, ingen andnöd, inga rinnande ögon eller kliande hals…nothing!

Nu kan det ju vara så att det kommer. Kanske bryter det ut vilken dag som helst, men jag hoppas och tror att det beror på mjölken. Sedan vi började dricka opastöriserad mjölk har både min och resten av familjens magar blivit helt i ordningsställda och peppar peppar, ingen allergi än så länge. Kan det vara så att de nyttiga bakterierna som finns naturligt i mjölken liksom har återinstallerat standardinställningarna i immunförsvaret på något sätt? Ja, jag börjar faktiskt tro det.

I veckan fick vi vårt första analyssvar från Eurofins som testar mjölken. Det kom ett mail mindre än ett dygn efter det att provet gått iväg. Det stod en massa siffror om fetthalt, proteinhalt, celler och bakterier. Var tvungen att fråga runt lite i olika facebook-grupper om hur jag skulle tolka resultatet. De flesta var lite osäkra då mitt svar inte såg likadant ut som det kvitto de får från mejeriet. Alla menade att vi hade väldigt låga nivåer både vad gäller celler och bakterier och det är bra, men det såg ut som att det var FÖR låga nivåer och att det kanske berodde på att man skulle räkna en eller ett par nollor till. Jag var därför tvungen att kolla med mejerikonsulten och det VAR ett väldigt bra resultat vi fått från vårt första test. Inga fler nollor skulle läggas på.

Nu har vi väldigt få kor och det är givetvis lättare att hålla koll då, men det känns ändå skönt att ha fått ett kvitto på att vi gör rätt. Våra kor har god juverhälsa och vi har bra hygien i både lagård och mjölkrum. Vi kan därför njuta av den opastöriserade mjölken utan oro för farliga bakterier. Det känns skönt.