Kanon Kalkon

I veckan har vi slaktat kalkonerna.

Kalkon

De största vägde nästan 16 kilo efter det att vi plockat och tagit ur dem. Gissningsvis vägde de då iaf runt 20 kilo levande. Själva avlivningen var inte helt enkel. En del hävdar att tratt är det bästa och andra menar att tratten inte fungerar. Somliga hävdar att ett skott i huvudet är enklast samtidigt som andra tokskrattar åt det förslaget. Vi försökte göra någon sorts samlad bedömning av alla tips och råd vi fått och det gick rätt bra. Jag höll, grannen klubbade och sedan skilde vi huvudet från kroppen med hjälp av yxa.

När väl fåglarna var avblodade testade vi först att flå dem. Det var ett bökigt och lite skitigt företag. Efter tre flådda kalkoner provade vi att skålla och plocka, något som gick långt över förväntan. Till skillnad från de tuppar som jag kämpat med var de här bara att stryka av fjädrarna.

Efter ca 4 timmar var alla tio kalkoner slaktade och klara.

Kalkonslakt

Föreställer mig att det blir lite saftigare och trevligare kött när skinnet är kvar.

Igår styckade vi upp kalkonerna. Några sparade vi hela. Hade tänkt ställa till med en riktig Thanks Giving, men fler än två hela fick inte plats i frysen så vi styckade ut lår, vingar och bröstfileer. Vingarna och en del av låren malde vi till färs. På bilden nedan ser ni en bröstfile. De vägder inte mindre 2,5 kilo styck.

Bröstfile kalkon

Jämför jag med grisarna var kalkonerna lättare att hålla. Tittar jag också på ekonomin är kalkonerna även där överlägsna. De är ruggigt bra foderomvandlare, under halva priset jämfört med gris.  Vi har gett dem i huvudsak Svenska Foders Fågel Maxi Ska man jämföra två olika fåglar vars huvudsyfte är att producera kött upplever jag kalkonerna som betydligt sundare är Broilerhönsen. Rent kloppsligt verkar de vara friska och starka. De har dessutom varit trevliga.

Nu återstår bara smakupplevelsen, än har vi inte hunnit provlaga något. Kommer de vara torra och sega eller ljuvliga? Några bitar kommer vi att röka sedan satsar jag nog på lånkok och lågtempning i ugn.

Skråven ligger i skrivande stund och puttrar i den vedeldade värmaren. Där hoppas jag att en bra soppbas kommer kunna tappas upp under kvällen. Hösten är en både hektisk men också härlig årstid. Det är kanske inte så härligt att slakta men känslan av att ha förråden fulla av bra råvaror är inte dum. Nu har vi snart bara lammen kvar.