Kilometerskatten- Början på en kollaps men också en pånyttfödelse.

Är vi dumma som kämpar mot höjda skatter och avgifter som slår hårt mot Norrland och resten av Sveriges inland? Kanske drar vi bara ut på lidandet i onödan.

Införs kilometerskatten enligt förslaget i utredningen kommer till exempel inte Norrmejerier ha råd att hämta mjölk här i inlandet och skogen kommer bli värdelös för de redan etablerade sågverken längs kusten. Kort och gott kommer all produktion som går på export från inlandet att upphöra då den inte längre blir lönsam, det behöver vi inte spekulera i, men det intressanta blir att försöka sia om vad som händer sedan.

Om något skulle hända med det etablerade systemet förvandlas storstäderna dödsfällor. Skulle till exempel elen slås ut, oljeimporten begränsas eller börsen krascha klarar sig människorna i städerna inte många dagar för än maten i butikshyllorna tagit slut. Då blir helt plötsligt mark det enda värdefulla. Mark som går att odla och mark som kan ge avkastning. Landsbygden skulle helt plötsligt bli den enda trygga platsen att bo på, den enda platsen med framtidsutsikter.

Kalv, highland cattle

Kanske vore det nog så bra att ge efter för de styrandes arbete med nedmonteringen av landsbygden, då skulle vi slippa år med känslor som maktlöshet och misströstan. Och skulle vi utropa självständighet redan innan ”armageddon” sitter vi själva på den stora skattkistan full med jord, när de andra börjar skrapa i asfalten.

Det fanns ett uttryck förr som man inte hör så ofta numera: ”Den där, han är född med matjord i byxfickorna”. Så sa man om den man avundades.

Men låt säga att något drastiskt INTE händer och livet i städerna tuffar på precis som förr. Man importerar mat från fjärran länder där det är lönsammare att producera pga andra lagar och gynnsammare klimat, vad händer då? Ja, förr eller senare kommer nog naturen att göra uppror på det ena eller andra sättet. Översvämningar, stormar, värmeböljor och erosion kommer bli vardag för dem som bor sämst till. Vi får hoppas att de som sitter vid rodret då begåvats med stora mått av medmänsklighet och empati.