Kor och vinterkyla

”Men hur går det för korna nu när det är så kallt?”

Det är en fråga vi får lite nu och då. En del minns nog farmor och farfars lagård där det var trångt och lågt i tak för att det inte skulle bli allt för utkylt om vintern. Somliga minns kanske även någon gammelfarmors lagård där det till och med fanns en vedkamin, och med dessa minnesbilder i huvudet ser det kanske knasigt ut då vi låter kossorna gå utomhus i -25 grader.

Men det finns naturliga förklaringar till varför det inte funkade då men går finfint nu. Att bryta ner cellulosa alstrar mycket värme, därför håller djuren sig varma om de hela tiden har mat att tugga, idissla och bryta ner i sina mag- och tarmkanaler. Idag har vi fantastiska möjligheter att odla, skörda och förvara grovfoder jämfört med på farmor och gammelfarmors tid. Vi ger våra djur fri tillgång på grovfoder dygnet runt. Vi har också bra möjligheter att hålla ströbädden torr och fräsch idag då vi har smarta byggnader och traktorn  till hjälp. Förr i tiden var även vattenförsörjningen under vintern ett knepigt kapitel. Det var inte alls ovanligt att man anpassade antalet djur i lagården efter vad som krävdes för att hålla vattnet frostfritt.  Idag har vi grävmaskiner att kräva ner vattenledningarna på frostfritt med eller värmeledningar, själva vattenhon är även den eluppvärmd.

Sedan är kossorna så smart utformade att de sätter de en tjock vinterpäls om de får vara utomhus om vintern. Man kan se att pälsen fungerar som den ska om snön ligger kvar på ryggen.

Till och med våra Jerseys Blinka och Stjärna som vid första anblicken kan se lite ”sköra” ut sätter en tjock och härlig vinterpäls.

Efter varje mjölkning doppar vi spenarna i en tjock fettemulsion som skyddar mot både bakterier och kyla. Inte heller sådana moderniteter fanns på gammelfarmors tid.

Så länge de inte får för sig att kalva mitt under smällkalla vintern är vi inte oroliga för kylan. Vi har ju haft det lite si och så med kalvningarna under vintern tidigare men i år har vi bättre ordning, och till nästa år kommer det bli en fantastisk struktur då det blir ett välplanerat tjursläpp den här gången.

En annan fördel med att ha djuren utomhus är att man slipper oron över bränder i lagården. Visst kan vår lagård också börja brinna men ingen ko skulle bli innebränd. Det är så ledsamt att läsa om bränderna där djuren brunnit inne, och man känner verkligen med de stackars djurägarna. Även om de och räddningspersonalen gör allt som står i deras makt för att få ut djuren när det brinner så är det extremt svårt då korna hela tiden vill tillbaka in i det de anser vara deras trygga plats.

Så, kort och gott – Det går finfint att ha kor utomhus om vintern. Sålänge det finns mat och en torr plats att ligga på mår de som kungar.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*