Kurs i hönshållning

I veckan har jag haft förmånen att gå något så spännande och intressant som en hönskurs.

Kursen leddes av Husdjursagronomen Helen Hansen Axelsson och Veterinären Anna Beck-Friis. Vi fick verkligen lära oss allt från anatomi till slakt. Anna visade på ett mycket pedagogiskt sätt hur hönor ser ut och fungerar, både teoretiskt och praktiskt. Här får vi en utförlig genomgång av insidan. Veterinär Anna Beck-Friis

Det mest fascinerande var alla ägg (på bilden nedan syns äggämnena som gula bollar i olika storlekar). Höns är verkligen fantastiska djur sett ur produktionssynpunkt. Kommer osökt in på Kristina i Wilhelm Mobergs roman ”Utvandrarna” och hennes lycka när hon fick sina första höns av pastorsfrun. Inte konstigt att människorna förr såg på höns som rena skatter, och detta trots att de inte producerade ens i närheten av dagens hybrider.

okläckta ägg

Tidigare under dagen hade vi fått en teoretisk genomgång om hur äggen bildas och det var verkligen intressant att se detta i praktiken också.

Vi fick även lära oss att avliva och slakta.

Hönsslakt

hönsslakt

En slakt är aldrig speciellt rolig eller vacker men har man valt att skaffa djur bör man också kunna ta bort dem.

Vi fick skålla och plocka hönsen.

plocka höns

Helen visade också hur man tar ur och tar rätt på fågeln.

hönsslakt

Praktiken varvades med en hel del teori under de här två kursdagarna. Vi pratade mycket om olika sjukdomar, hur man undviker men även upptäcker dem. Hybrider och rashöns diskuterades också på ett enl mig väldigt sunt sätt.

höns i teorin

Ett studiebesök gjordes också hos Eva Rappe som bedriver småskalig äggproduktion. Vi blev utrustade med skyddskläder för att minska risken att dra med eventuella smittor både in och ut.

Eva Rappe

Alla blev väldigt inspirerade av Eva som lyckats få sin hönshållning att gå ihop rent ekonomiskt. Något som vi kursdeltagare inte direkt hade så stora förhoppningar om att lyckas med, inte innan besöket i alla fall.

höns Eva Rappe

Det tändes flera gnistor, och en hel del idéer tog fart under besöket.

Studiebesök

Själv kan jag inte låta bli att också överväldigas av själva Torsta, alltså stället där kursen hölls.

Torsta

Torsta är först och främst en gymnasieskola. Här kan eleverna välja att inrikta sig mot skogsbruk, lantbruk eller smådjur. Tänk om man själv hade fått gå gymnasiet här. Förutom lantbruksdjur finns både marsvin, kaniner, höns, småfåglar, ödlor, fiskar, sköldpaddor hundar mm.

Trots att det just nu går lite trögt för landets mjölkbönder finns det ett enormt sug efter arbetskraft inom branschen, många av dem som lägger ner sina verksamheter gör det inte därför att lönsamheten är dålig utan därför att de inte får tag på arbetskraft. En utbildning inom lantbruk leder ofta till jobb.

Djur, kossor, torsta

De har även ett helt otroligt kök. Om inte Tor och Elna vill gå på Malgomajskolan ska jag verkligen försöka få dem att välja Torsta, om inte annat för maten. De lagar all mat och bakar allt bröd på plats och det mesta av råvarorna kommer från närområdet.

Torsta restaurang

Mycket av det vi gick igenom under kursen var kunskaper jag redan tillskansat mig själv genom att läsa och praktisera här hemma, men det känns ändå väldigt bra att ha gjort detta. Dels var det en del nyheter även för mig men nu fick jag också bekräftat att vi gör rätt. Sedan är erfarenhetsutbytet med de andra kursdeltagarna och lärarna ovärderligt. Tänk att ha tillgång till en husdjursagronom, en veterinär och ett gäng likasinnade under två hela dagar, inte illa.

Jag kan verkligen rekommenderad alla som funderar på att skaffa höns eller vill utöka sina kunskaper att gå den här utbildningen. Klistrar in en länk till Torsta HÄR om någon vill läsa mer.