Kycklinghotell och Superkläck

Min nya mekaniska ruvhöna fungerar över förväntan. Jag har tidigare haft en äggkläckare av lite billigare sort. Ibland har det blivit helt okey kläckresultat men ofta har många kycklingar dött halvvägs genom utvecklingsfasen. Den gamla kläckaren hade ett tunt plastlock och jag började misstänka att kycklingdöden berodde på svajig temperatur. Bestämde mig för att investera i en ny kläckare och istället för att köpa en ny kläckare som jag mest troligt skulle bli missnöjd med slog jag på stort och köpte en Brinsea 100.

Här finns plats för upp till 100 ägg. Våningarna som äggbackarna står på vaggar fram och tillbaka, det gör de därför att inte kycklingarna ska fastna i skalet. Det är digital temperatur- och fuktavläsning på den här maskinen, och skulle något hända med temperaturen går ett larm. Maskinerna är gjorda för att efterlikna hönans ruvning så mycket som möjligt och hönan kliver upp och äter och dricker nån gång varje dag. Därför kan man också ställa in en avkylning. Jag har kört på en avkylning/ dygn nu när jag kläckt. Fukten kan man reglera genom att öppna och stänga ventilerna.

Köper man dyra avelsägg är det roligt om det kläcks så många kycklingar som möjligt. Förr skyllde jag på postens hantering av äggen då det blev dåligt kläckresultat men nu inser jag att det är kläckaren det beror på. Med den gamla kläckaren fick jag vara nöjd om 6-8 kycklingar kläcktes av 20 ägg. Nu har jag kläckt 40 skickeägg från olika gårdar varav 39 st kläcktes.

Detta är verkligen jätteroligt, därför tänkte jag att om någon vill hyra in sina ägg i denna äggkläckarnas Rolls-Royce går det finfint. Har satt ihop en kläckprislista HÄR Är så övertygad om Brinseans förträfflighet att jag vågar lämna garanti 😉