Laktosintolerant

Det kan omöjligt finnas något vackrare än en präktig stinta med en höna famnen.

Höna, höns, frufura, kalvar

Hönorna är fantastiska. De ger oss både ägg och kött, kossorna ger oss såhär långt bara kött men vi har ett framtidsprojekt som förhoppningsvis ska resultera i mjölk också. Detta ser jag verkligen fram emot.

Kom över några liter riktig komjölk häromdagen, alltså opastöriserad och ohomogeniserad. Halva familjen är laktosintoleranta men peppar peppar, den här ”obehandlade” mjölken dricker vi utan bekymmer. Ungarna var lite skeptiska till en början då de såg gräddklumparna men efter att ha smakat går den ner som om det vore sockerdricka. Läste någon stans om att riktig mjölk skulle vara bättre ur hälsosynpunkt. Fettpartiklarna är naturligt större och kan därför inte tränga genom tarmväggen. Ja, hur som helst så är mjölk, smör, ost, filmjölk och grädde gott och det vore ju som en dröm om man kunde bli självförsörjande på detta.

Just i skrivande stund drar Mattias ut för att slå det första höet. Helt galet. Ifjol den här tiden hade vi precis sått. Det är verkligen spännande det här med lantliv. Det kan bli fullständig katastrof ena året för att vända och bli succé året därpå.  Ja eller katastrof och katastrof. Det kan ju aldrig bli katastrof då man när som helst kan gå ut och sätta sig på en stubbe och mysa med en höna.

Kossor, hönor, frufura, lantliv