Lamm <3

Vi har fått så många fina lamm i år, nästan alla är dessutom tackor. Vi har varit lite i valet och kvalet om hur vi ska göra med fåren. Ska vi dra ner eller behålla tacklamm och fortsätta att utöka besättningen? Fåren är egentligen ganska lättskötta men vi har haft en period nu i vår när vi känt att vi haft lite väl mycket att stå i och då är det alltid fåren som kommer på tal. Men nu när lamningen är över tror jag att vi glömt allt om neddragningar.

Dessvärre kommer vi bli tvungna att slakta minst en av våra äldsta tackor i höst. De har gjort ett utomordentligt jobb men börjar bli gamla. Hur det än är så är det snällast att låta dem vandra vidare innan de blir allt för slitna. Det känns alltid vemodigt men…

Många fina avkommor har de i alla fall lämnat efter sig, och än återstår en lång härlig sommar.

Som jag skrivit tidigare kommer fåren och Highlandarna så bra överens att man blir rörd. Man kan ibland se hur en tacka tar små höstrån direkt ur munnen på kossorna eller att ett lamm väljer att passerar under magen på en ko för att slippa gå runt. Däremot har vi några odågor till ungtjurar i fårhagen som inte alls är lika bra på att visa hänsyn.

De här grabbarna är så klumpiga. De myser gärna bredvid fåren när de vilar eller låter lammen stå på deras ryggar när de ligger ner men men jag oroar mig ständigt över att de ska kliva på lammen i ren obetänksamhet, det ska bli skönt att få släppa ut alla i stora beteshagar inom kort. Vi har visserligen snödrivor kvar fortfarande men våren kan anas.

Jag tror att jag ska försöka få tag på en finullsbagge eller en ryabagge till damerna i höst. De skulle nog gilla en finlockig kille.