Lammsadel

En köttbit som många kanske fasar över är lammsadeln. Den är rätt stor och otymplig och det kan vara svårt att veta vad man ska göra med den. Men jag skulle vilja påstå att det är en av de allra bästa köttbitarna som finns.

Jag letar reda på den största stekpanna eller stekgryta jag kan hitta. Snittar kappan, gnuggar in vitlök, salt och peppar samt försöker bryna den runt om. Det är lite bökigt och det är inte hela världen om man inte bryner precis all yta. Sedan lägger jag över sadeln i en ugnsform och stoppar in den i ugnen på ca 90 grader.

Det här kan man göra redan efter frukosten eller vid lunch. Beroende på vilken temperatur man ställer in ugnen på tar det olika lång tid. Jag stoppar för säkerhets skull in en stektermometer med larm. Köpte en perfekt termometer på Claes Olsson för mindre än en hundralapp. Jag ställer alarmet på 62 grader. När signalen ljuder (efter fleeeeeera timmar, typ vid middagstid) tar jag ut köttet och låter det vila. Om man har för bråttom och börjar skära upp köttet för tidigt rinner all vätskan ur och köttet blir torrt. DET MÅTE FÅ VILA.

Det är nästan omöjligt att misslyckas med lammsadel om man bara låter bli att stressa.

Skär sedan loss köttet från benen, det kan vara lite trixigt, men man får liksom göra så gott det går. Försök få ut köttet i hela stycken. Är man lite snitsig kan man sedan skiva upp köttet och lägga tillbaka det på sadeln vid servering, det ser maffigt ut. Glöm för guds skull inte bort att skära ut filéerna som sitter på undersidan om dessa är kvar efter styckningen.

Lamm är verkligen underskattat. Det är gudomligt gott. I söndags gjorde jag en potatisgratäng med mycket ost och vitlök samt en skysås till. Mat är liksom meningen med livet, och livet är alldelens för kort för att slösas bort på dieter och skräpmat.