Lantisar, SD`are och utanförskap.

Vilka var det egentligen som röstade på SD? Den frågan ställer sig ca 87% av befolkningen idag och svaret på den frågan är lantisarna.

Bor det då större andel idioter på landsbygden jämför med i stan? Nej, det tror jag inte. Går man omkring och tycker att alla runt omkring en är idioter så bör man nog rannsaka sig själv. Läste någon stans att typ 95% av befolkningen anser att de har en intelligenskvot som ligger strax över eller över medel. Man bör alltså passa sig för att gå omkring och tycka att man är lite smartare än de flesta runt omkring sig för det finns en stor risk att man faktiskt tillhör de 49.9% som ligger under medel. Med det vill jag säga att vi kanske inte ska avfärda alla som röstat på SD som idioter och lite osmartare än oss själva (det kan alltså vara lite vanskligt att ha den attityden generellt sett).

Ser vi tillbaka historisk så har främlingsfientliga partier rönt framgångar i tider då klyftorna i samhället varit som störst. Kan man då anta att så också är fallet nu? Ja, kanske. Många idag är faktiskt snuskigt rika och många lever på lite och ingenting alls i jämförelse. Lösningen på detta tror jag ändå inte är att försöka skapa ett samhälle där alla har det ungefär lika bra ställt ekonomiskt. Det kommer aldrig fungera. En fungerande kommunism är en utopi. Det kommer alltid finnas de som vill jobba lite extra för att tjäna lite mer, sedan finns det människor som prioriterar andra saker. Jag tror att vi har nyckeln just där, att de som vill prioritera frihet och fritid också ska få göra det utan att samhället ser ner på dem.

Det borde egentligen vara sjukt hög status på de som väljer att leva något sorts självhushållsliv, för det är inte de människorna som belastar jorden och konsumerar våra gemensamma resurser i rasande takt. Men det förutsätter ju också att människorna som inte vill hoppa in i ekorrhjulet också hittar en annan försörjning än bidrag. För har vi en samhällsklass som ska försörja en annan så uppstår med ens avundsjuka och det är en mycket svårbotad och besvärlig sjukdom som måste förebyggas. Dessutom tror jag inte att det finns någon som helt och hållet vill bli försörjd av någon annan. Så för att stimulera detta måste samhället/politikerna gå in och förändra i systemet så att det blir möjligt att försörja sig någorlunda på andra saker än storskalig produktion av varor eller tjänster.

Blev det status att inte leva ett högkonsumtionsliv skulle kanske fler acceptera de ekonomiska klyftorna i samhället. Till viss del tror jag att detta kanske också är på gång, handgjorda föremål blir statusprylar, den danska bonden är högaktuell på tv och facebook-grupper med höns, återbruk och självhushåll som tema växer så det knakar.

Jag tycker även att media har ett ansvar för hur det politiska läget ser ut just nu. Landsbygden glöms ofta totalt bort, något som visade sig på valdagen. Det finns partier förutom SD som värnar om landsbygden men det kommer aldrig fram i media.

Personligen tror jag att gammelmedia snart har spelat ut sin roll och då blir inte detta ett lika stort problem, men fram till dess måste nog dagens journalister ta sig en funderare på vilken ”bild” de sprider.

Något som man kanske inte tänker på är att sådant som Norrlandsguld-remklamen, Bonde söker fru, Pistvakt och Småstadsliv bara späder på myten om den lite korkade lantisen. Vad man missar då den nidbilden sprids är att bakom många lantbrukare och matproducenter på vischan finns generationer av företagsamma människor, år av studier vid SLU och en ovärderlig kunskapsbank som på något vis utgör grunden för allt liv ÄVEN i ett modernt samhälle. Utan lantisarna skulle varken råvaror till industrierna eller mat finnas och vad har vi då kvar?

De som röstat på SD är sådana som känner sig bortglömda och bortprioriterade, även känslan av att ”någon annan som inte ens är född här är viktigare än mig” har nog gjort att många lantisar lagt sin röst på SD. Vem har inte varit med om att bli ordentligt sårad då man gjort något av godhet, för att göra någon glad och sedan bara fått svidande kritik? Ingenting sårar en så mycket som just en sådan sak. Här har vi en stor del av befolkningen som känner precis så, man har jobbat och slitit i en gruva, i skogen, på ett sågverk, på en statlig myndighet, på ett postkontor, på ett slakteri, på ett mejeri eller kanske på den egna firman som nu fått klappa igen och som tack får man ingenting, förutom möjligvis ännu fler centraliseringar. Lantisarna som dessutom lever ganska långt ifrån invandrarna kan heller inte relatera till dem och deras livssituation som de som ser detta på nära håll.

Börjar nu även toppolitiker gå ut och påstå att lantisarna är lite osmartare än övriga då kommer SD få ännu fler röster nästa gång. Det är oklokt att tro att man är smartare än de flesta andra. Självinsikt och förmågan att sätta sig in i andra människors situation borde finnas med som ett eget skolämne i läroplanen samt som en obligatorisk kurs för blivande föräldrar, detta för att förebygga uppkomsten av ALLA människors känslor av utanförskap. SD`are måste sätta sig ner och rannsaka sin egen situation. Är mitt liv verkligen så illa att jag missunnar de som flyr för sina liv en frizon? De som går med i facebook-grupper som heter något i stil med ”radera alla SD´väljare från vänlistan” måste försöka sätta sig in i lantisarnas sårade känslor och deras i vissa fall raserade liv, som är ett resultat av urbanisering och centralisering.

3 Kommentarer

  1. Bra där!
    Fast det paradoxala i en del av politiken är också att partier som tex Centern vill värna om landsbygden (vilket jag tycker är fantastiskt bra att något parti tar ordentlig ställning till), men samtidigt ansluter sig till alliansen och moderaterna som anser att konsumtionen är vägen till lycka för ALLA. Ooops… De glömde bort att miljön tar stryk av allt konsumerande. Jag säger som du att fler som satsar på självhushåll borde premieras på något sätt. Nu har ju långt ifrån alla de möjligheterna, men de som vill göra det måste ju kunna ges möjligheterna. Utan att bli kallade för mindre vetande. Jag skulle snarare kalla det för det omvända. Man bryr sig om kost och antagligen hälsa och miljö och är väl påläst i dessa frågor. Frågor som faktiskt är rent existensiella frågor. utan bra kost, hälsa eller miljö kommer vi inte att bli långlivade… Och då spelar det heller ingen roll hur mycket vi än konsumerar. Så kort och gott skulle Miljöpartiet bli lite mer som Centern och Centern skulle bli lite mer som miljöpartiet 😉

    • Klok reflektion Malin. Miljöpartiet har lite väl radikala förslag som skulle slå lite hårt mot landsbygden men Centern å andra sidan är för små för att själva verkligen göra skillnad (än så länge). Tror att Centern kommer göra en come back under de närmsta åren.

Kommentarerna är stängda.