Lilla storstädningen

Idag blev det den lilla storstädningen av hönshuset. Har haft strö även i mittgången i sommar eftersom att hönsen har varit ute varje dag. Då de springer ut och in är det lika bra att ströa upp hela golvet, det blir lättare att få bort lortarna då. Sist använde jag enbart kutterspån och det hade trots mina bajsrännor hunnit bli rätt skitigt. Men det var också drygt 2 månader sedan jag städade ordentligt hos dem sist. Såhär bedrövligt såg det ut innan städningen.Före städningen Nu får hönsen vara inomhus på dagarna när vi är borta. Det är lite trist för dem, men med den massinvasion av räv som vi har här nu är det inte mycket annat att göra. Har funderat på att bygga en hönsgård men det skulle inte ge dem speciellt mycket mer frihet än det hus de lever i nu. En hönsgård brukar inte vara grön och fin mer än någon vecka och då känns det som en rätt onödig investering. Men nu tar jag jägarexamen efter nyår så nästa höst kommer jag ge rävarna en match.

Hur som helst. Nu när hönsen inte får gå ut och in precis som de vill längre så har jag satt tillbaka dörrarna och kommer hålla mittgången ren från strö. Har köpt några platslådor som jag satt in i redena. Det blir mer hygieniskt om man får tömma och diska ur redena. Ohyran har också svårare att få fäste i plasten, än om det inte är lika snyggt som trä.Hönsrede, rede, höns

Ströade med torvmix den här gången. Det dammar och är dyrare än spån men hönsen älskar att bada i torven och då slipper jag sätta in sandbad än på ett tag. Spolade av bajsplåtarna och rännorna idag också. Har visat dessa förr men gör det igen då detta verkligen är en suverän konstruktion. Ungefär en gång i veckan tömmer jag rännorna.

Bajsränna, hönshus, ränna

Även krokarna som jag har för vatten- och foderautomaterna sparar in en hel del jobb. När jag ska fylla på vatten tar jag alltid ner hinkarna och diskar ur dem (det är vanliga hinkar med vattennipplar under). Det är lätt att sätta tillbaka den tunga hinken även med en hand tack vare kroken. Även foderautomaterna tar jag ut när jag fyller på och även då är krokar väldigt smidiga. Jag hänger automaterna på kedjor, då är det lätt att justera avståndet om man har små eller stora höns, mycket eller lite strö.

Krokar, vattenautomat, hönshus

Några av dem har börjat rugga och det blir väldigt lite ägg just nu. Äggen som ändå kommer får snart en mer blekgul gula, men jag har torkat lite nässlor som jag tänker försöka lura i dem i vinter. De njuter ute i det fina vädret ännu en tid innan det är dags för en mer permanent installning.

Höns

2 Kommentarer

    • Hej Emil. När vi byggde nya hönshuset var vi tvungna att dra gränsen någon stans. Vi ljöt in golvvärme och avlopp men vi drog inte in något vatten. Så jag bär in vatten till dem. Det fungerar hyfsat. Kollade såklart på ett vattensystem, det hade varit kanon men blev som sagt lite för snål 😉

Kommentarerna är stängda.