Luciafirandet ställs in….

…för att du som förälder inte har tid, inget annat.

I morse då jag snabbscrollade facebookflödet ser jag till min förvåning hur en av mina facebookvänner delat ett inlägg från exponerat. Vi är bara ytligt bekanta men jag har fram tills i morse ändå tänkt att hen varit en rätt rejäl person med hyfsade värderingar så jag hoppades och antog att delningen var ett fel-klick.

Nu ikväll då samma facebook-scrollning genomförs hamnar jag på Isabella Löwengrips sida där hon delat ett inlägg på en bild av en papperslapp, en sådan här lapp som man får hem från skolan med praktisk info. Andemeningen i texten som hör till inlägget om lappen går ut på att: Nu får det F*** vara nog, nu måste vi sätta ner foten mot mångkulturismens framfart!

Isabella skriver att den här bilden delats otaliga gånger och att syftet endast är att väcka känslor som hat och misstänksamhet. Isabella skriver också att det gjorts efterforskningar runt just denna lapp och någon ”Förskolan Grottan” som delat ut den här lappen finns inte. Kommentarerna som följer är skrämmande, ja de gör en faktiskt lite illamående. Mängder av tjejer/kvinnor/mammor skriver att detta inte alls är fejk, att det minsann på deras förskola dragits in på luciafirandet.

Men jag skulle vilja påstå att om det dras in på aktiviteter så som luciafirande på skolor runt om i riket  så är det knappast invandrarnas fel. Idag lever vi i ett uppskruvat tempo där pengar kommer i allra första hand, det är knappast några föräldrar som har vare sig tid eller ork att ordna med fika eller luciakläder, än mindre ta ledigt från jobbet för att närvara vid en simpel barnaktivitet. Har skolan som dina barn går på slutat med luciafirande är det knappast invandrarnas fel. Det är vårt eget. Återgår vi till lappen på bilden så är den av allt att döma fejk, att skriva att att luciafirandet ställs in pga barnens estetiska bakgrund verkar minst sagt märkligt. Som om föräldrarnas fallenhet för konst skulle ha något med barnens luciafirande att göra!?

Oavsett om lappen är fejk eller inte så delas den främst för att väcka aggressioner. Vi håller på att tappa våra gamla Svenska traditioner därför att vi inte har tid med dem. Men seder och traditioner har genom historien alltid förändrats, varför är det så känsloladdat just nu? Använder vi kanske detta bara som ett argument i debatten för att fylla våra egna syften? Tror att de invandrare vi har i Sverige som kraftigt tar avstånd från våra svenska traditioner är i minoritet.

Å tänk för guds skull till en extra gång innan du delar info, framförallt om den kommer från sidor som exponerat eller friatider. Du kanske håller med i rubriken men innehållet är förmodligen skapat med baktanke. Visst, aftonbladet är också en skitblaska men information om huruvida du blir en bättre älskare eller inte av att äta ägg till frukost gör ju inte så stor skada. Möjligtvis kan det få någon att småle. Källkritik och så en skopa sunt förnuft. Ska det vara så svårt?

1 Kommentar

  1. Men shit, vad bra skrivet! Håller helt med dig om att traditioner försvinner på grund av att vi inte vårdar dem. Så sjukt att hitta en syndabock som inte alls har med saken att göra.

Kommentarerna är stängda.