Made in China

Fick ett underbart underställ i julklapp av maken. Snyggt, mysigt och funktionellt.

Enda smolket i juklappsmysbägaren är att det på lappen stod Design by Norway, made in China. Undra var ullen kommer ifrån? Man är ju alltid orolig att merinoullen i sådana här förhållandevis billiga plagg ska komma från får som fått utstå mulesing. Mulesing är en metod där man flår bort en bit skinn på lammen bak vid rumpan för att inte några läskiga fluglarver ska kunna flytta dit och orsaka stort lidande för lammet.

http://stud.epsilon.slu.se/329/2/geijer_j_090630.pdf
http://stud.epsilon.slu.se/329/2/geijer_j_090630.pdf
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3036552
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3036552

Genom att skära bort skinnet så eliminerar man de små gömslena där fluglarverna trivs. Problemet är bara att det inte är så trivsamt att bli levande flådd. Det finns andra sätt att hålla fluglarverna borta med de metoderna är dyrare och därmed inte lika lönsamma. Mulesing förekommer idag mest troligt bara i Australien då de festa andra länder redan förbjudit det. Dessutom kräver de flesta större klädimportörerna mulesingfri ull från sina kunder, så jag hoppas att mitt fina underställ inte bidragit till att stötta fortsatt mulesing.

Lyssnade till ett intressant radioprogram tidigare i höst där ett gäng studenter genom sitt examensarbete gett sig tusan på att de skulle producera en tröja helt och hållet i Sverige, helt och hållet av Svenska produkter. Resultatet blev en T-shirt av ull som var jättestickig och utpriset blev 15 000 kr. Visst är det märkligt att vi inte ens kan producera ett enda klädesplagg i Sverige idag?! Hur blev det såhär?

Hoppas starkt på att Svensk cellulosa möjliggör att jag om något år kommer kunna önska mig klimatsmarta och lokalproducerade kläder. Lär mer om den möjligheten HÄR

 

2 Kommentarer

    • Ja om jag inte minns fel så lät de här studenterna sy upp T-shirten hos just woolpower i Östersund, men tanken med examensarbetet var att allt material även skulle komma från Sverige och det var där de stora problemen uppstod. I Sverige har vi ingen industri som tar hand om ullen och de kunde heller inte hitta någon svensk sytråd. Men Woolpower är helt klart ett gigantiskt föredöme på den svenska marknaden. Inte ens Lundhags eller Fjällräven tillverkar ju i Sverige längre.

Kommentarerna är stängda.