Mandelmans

http://www.tv4play.se/program/mandelmanns-g%C3%A5rd

Redan innan premiären spådde jag att Mandelmans skulle göra succé, men att det skulle bli SÅ bra TV hade jag väl aldrig kunnat gissa. Jag skulle nästan vilja påstå att den här serien kommer bidra till ett förändrat Sverige.

Att många Svenskar idag dras mot landsbygden är ingen nyhet. Många är de kvinnor och män som sitter på sin balkonger i norrläge och blickar ut över den högtrafikerade stadstrafiken nedanför, i drömmen står de på knä i trädgårdslandet eller plockar ägg från det lilla hönshuset. Mandelmans kommer få många av dessa människor att gå från drömmar och visioner till handling. Anledningen till varför just Mandelmans kommer bli de som sätter den här bollen rullning beror på äktheten i innehållet som vi tittare upplever.

Till skillnad från alla idyllialiserade bloggar, tv-produktioner och instagramkonton levererar Mandelmans en bild av lantlivet så som det faktiskt fungerar i verkligheten. Det är inte jätteenkelt att få igång en gammal vedklyv, alla brädor blir inte raka och lika långa när man bygger en drivbänk, alla lamm överlever inte, hönsnät i plast är inte snygga, nässelvatten luktar apa och det är omöjligt att kunna allt från början. Mandelmans visar att det går, det är svårt men samtidigt superhärligt.

Tittar man på program som ”Sommar med Ernst” förstår man att allt som visas i TV inte är sant. Man smackar inte ihop 14 ljusstakar av rundstav för att skapa en den rätta känslan i trädgården, man åker inte till Wien för att få inspiration inför julbaket och man kan inte ägna en hel dag åt att göra en vas av spetsduk och cement. Sådant har riktiga människor inte tid med och Ernst-produktionen blir därför bara något man beundrar och vilar ögonen på, men man försöker inte ens omsätta hans idéer i verkligheten.

Mandelmans däremot, de ger energi och inspiration. Vi som går och drömmer om att få fart på en eller ett par hushållsskolor känner att det inte alls är så långt bort. Klart man kan låta kalven gå bredvid mamma-ko och ändå få lite mjölk till hushållet, vi är med andra ord inte helt fel ute i våra visioner. Ni hör, resonemanget blir liksom ”kan de så kan vi”.

Stort tack TV4, det här har ni gjort bra!

2 Kommentarer

  1. Är benägen att hålla med. Gillar också den lite ”ruffa” stilen där allt inte är så tillrättalagt. Men jag har lite svårt för den där karln och hans fnitter.

Kommentarerna är stängda.