Maskinerna står, frivilligt!

Vi har en rätt ovanlig (men för den skull inte unik) strategi då det kommer till service av maskinerna. Skogsmaskiner måste ständigt underhållas och repareras. Påfrestningarna på maskinerna är enorma. Varje grip som skotaren lasar väger upp emot ett ton, varje lass minst 20 ton, skördaren fäller, kvistar och apterar ca 1000-1500 träd/ dag och maskinerna går i stening och brant terräng. Att maskinerna håller så bra som de gör är ett under. Men under har en tendens att inträffa ofta om man är väl förberedd.

Nu har vi tagit in den lilla gallringsgruppen på service den här veckan. Vi byter en hel del slang. Vi byter till och med slangar som INTE har gått sönder men som vi vet har en begränsad återstående livslängd. Vi bussar om aggregatet, ser över mätutrustningen, byter olja & filter samt TVÄTTAR. Nu byter vi även stolsdyna för att om möjligt förbättra förarmiljön.

Vår egen personal är otroligt duktiga på att hålla efter grejerna, de är inte bara bra förare, de är också bra mekaniker, men vi passar ändå på att ta till lite specialisthjälp från Komatsu sådana här gånger. Komatsu har några riktigt duktiga servicegubbar stationerade i Vilhelmina. För dem är det så klart en fördel att få komma in på en verkstad i stället för att ligga ute i skogen i 25 minusgrader.  För oss blir det också billigare då vi alltid har långa avstånd, men på det här sättet slipper resekostnader.

Sedan starten 2012 har vi alltid haft 2 planerade servicestopp per år och maskin. Rent ekonomiskt men också arbetsmiljömässigt är vi övertygade om att detta är rätt modell för service och  underhåll. Vi slipper skruva i skogen och vi slipper stå och vänta på reservdelar. Det är ytterst sällan som någon av maskinerna går sönder så att vi måste stå och förlora viktig driftstid, och då kör vi ändå inte med nya grejer (förutom ett undantag då, men den maskinen kräver nog ett helt eget blogginlägg ;))

Så jag vill helt enkelt slå ett slag för väl planerade servicestopp. Det kan vara skönt för gubbarna att kunna äta på lunchrestaurang som omväxling någon gång också 🙂