Mirakel

Ett litet mirakel har skett här på gården. Freja har kalvat. En liten tjurkalv blev det.

Highland Cattle kalven Tyr
Highland Cattle kalven Tyr

Det var en odramatisk förlossning. Kalven ramlade ut och ställde sig nästan omedelbart upp och diade. Själv åkte jag på jobbet en sväng och under den tiden höll grannen koll, då hade hon mumsat i sig hela efterbörden. Sedan har Freja slickat och slickat och slickat. Hon tar verkligen hand om kalven efter konstens alla regler. Jag har försökt att locka dem till mig med kraftfoder och andra godsaker men det tog ett bra tag innan hon till slut beslöt sig för att snabbt springa fram och ta sig några tuggor. Hon lämnar honom inte utan uppsikt för ett ögonblick.

Ganska fascinerande hur dessa instinkter kan vara så djupt rotade. Freja har ju aldrig fått lära sig hur man tar hand om en kalv men ändå så verkar hon ha full koll. Här behövs inga mammagrupper inte.

Nu håller vi alla tummar för att han ska klara sig. Jag har verkligen tryckt i Freja selen den här sommaren så jag hoppas inte att de ska få selenbrist iaf.

Enligt den jättegamla dräktighetskalendern så var det just idag som kalven skulle komma, på Elnas födelsedag 🙂

4 Kommentarer

  1. Åh gud sicken liten sötnos! Har ni något namn på honom ännu? Och vilken present på Elnas födelsedag! Stort grattis till Elna också 🙂

    • Ja, han är så galet söt. Man får försöka stålsätta sig för att inte plocka in honom i sovrummet 😉
      Och Elna fick den bästa presenten man kan få. Tiden gick ju ut igår så vi har skojat om att den skulle komma på hennes födelsedag men det blev ändå en liten chock att den verkligen kom på utsatt tid. Tyr ska han heta. Vi har ju valt namn ur fornnordiska mytologin tidigare så vi fortsätter väl på det spåret

Kommentarerna är stängda.