Mitt i basindustrin

Idag åkte jag upp till gubbarna som håller till i Lillsutsberg. Hade med mig kameran då jag lovat en markägare att dokumentera lite extra på hennes post. Det var en grå morgon hemma i byn.

Här var jag bara tvungen att stanna och ta en bild. Man ser tydligt en brukad skog men trots att vi befinner oss en bra bit över havet växer det så att det knakar. Det HÄR är tillväxt. Något verkligt, något man kan ta på. Att spekulera i fastigheter eller aktier kan visserligen gå bra men historiskt sett är skogen en mycket bättre placeringsform.

Det är en riktigt fin post vi hamnat på här. Idag var det -14 grader, tjälen är inte speciellt djup ännu men här är backen torr och fin.

Det har fallit lite snö men det är inga problem att gå obehindrat i skogen nu. Då det blir mycket snö i träden försvåras arbetet i skogen. Det blir svårt att se stammarna och man blir ofta tvungen att puffa till trädet så att snön ska rasa ner men än är inte detta något bekymmer.

Såhär bor de om veckorna mina gubbar. Visst ser det härligt ut?! Folk hyr stugor i fjällen för tiotals tusen kronor och såhär får de som jobbar i skogen bo varenda dag (och dessutom få betalt :))

Det här är resvägen till jobbet, mitt i vår kanske viktigaste basnäring. Skogen måste väl vara Sveriges i särklass största tillgång. Vi hugger ner den, skogsvårdsföretagen planterar ny skog, åkeribranschen transporterar virket, sågverken förädlar, bostäder värms upp, papper tillverkas och sedan börjar kretsloppet om igen då ny skog vuxit upp. Jämför detta med gruvindustrin, där växer minsann inga nya malmkroppar tillbaka efter brytning. Väntar med spänning på de satsningar Löfven utlovade innan valet på skogsbranschen. Jag hoppas att det kommer markägarna till godo så att det verkligen lönar sig att bo och verka mitt i vår finaste och bästa basindustri. Precis som med läraryrket så borde vi se till att höja statusen på skogsägandet. Det här är ju något att vara riktigt stolt över.

För den som är orolig att vi avverkar i för snabb takt kan jag lugnt intyga att vi vet vad vi gör och sedan finns det sådana här underbara platser som alltid skyddas av reservat.

Ska man svänga sig med det fina begreppet ”Hållbar utveckling” så måste ju skogen vara uttrycket personifierat. En hållbar bransch och en hållbar naturresurs.

Feeling Blessed 🙂

1 Kommentar

Kommentarerna är stängda.