Mjölkdjur & Köttdjur

Vårt mjölkningsprojekt börjar närma sig, enligt mina beräkningar ska det dra igång i mars men överraskningar har vi fått tidigare, och är det något jag lärt mig så är det att man aldrig kan vara nog förberedd. Vi har försökt lista ut hur vi ska kunna sköta det här med kalvningar och mjölkning på ett någorlunda praktiskt sätt och en av de åtgärder vi räknat ut att vi måste genomföra ganska omgående är att skilja på mjölkdjuren och köttdjuren.

Idag var dagen då det skulle ske. Alla Highlandare skulle flyttas ner till fårens hage samtidigt som Jerseytjejerna, Luna och Nova skulle flyttas upp. Det låter kanske som ett enkelt projekt men när kossor som väger runt ett halvt ton ska flyttas gäller det att man har en bra plan. Vår första strategi sket sig på en gång. Vi hade tänkt stänga in mjölkbrudarna i deras ligghall och locka över highlandarna men jerserytjejerna vägrade gå in i ligghallen när vi tagit dit grindarna. Vi släppte därför ut dem ”på byn”. De höll sig som tur var på gården och under tiden kunde vi som genom ett trollslag släppa över highlandarna utan att Gunn, Fulla och Nadja försökte följa med. Sedan lockade vi in rymmarna i deras nya hage. Det gick nästan för bra för att vara sant.

Nu är alla mjölkkvigor i hagen uppe vid vår nya fina lagård.

Så fort vi får in all inredning kommer vi börja vänja dem vid att gå in i lagården och ställa sig på sin plats. Jag tror inte att det kommer bli allt för svårt, de flockas nämligen kring mig så fort jag plockar fram ryktborsten så bara de lär sig att det blir en mysig stund när de kommer in blir det nog inte några problem. Lite godsaker brukar också kunna göra underverk. Förhoppningsvis kommer inredningen till veckan och pappa brukar vara bra på att montera.

Nu får de i alla fall lite tid på sig att lära känna varandra och bilda en sammansvetsad grupp.

Highlandarna verkar inte bryr sig så mycket om på vilken sida av staketet de är, de testade alla nya kliträd det första de gjorde och såg ut att trivas.

 

1 Kommentar

Kommentarerna är stängda.