Mjölkdrömmen

Nu är vi igång. Vi är mjölkbönder. Det är helt galet, en dröm som gått i uppfyllelse helt enkelt. Ja, några storproducenter är vi inte direkt men i morse mjölkade vi två kor och inom ett par dagar torde det bli ytterligare en. Sedan blir det en paus med kalvningarna men mellan juni-september så kommer det 5 kalvar till. Vår målsättning är att göra smör av den mesta mjölken och som jag tidigare nämnt kommer det säljas under namnet LapplandsSmör. Just nu har vi dock fullt upp med att skaffa oss fungerande rutiner. Smöret får vänta några veckor.

Det här med att vi vill att kalvarna ska få vara med sina mammor så mycket som möjligt ställer till det en del. Vi har byggt jättefina kalvboxar där vi tänkt att kalvarna ska stå om natten, men hitintills har inte mammorna haft någon större lust att lämna ifrån sig kalvarna några längre stunder. Korna ryter ifrån på skarpen när vi försöker gömma undan dem så vi har kommit överens om att vänta några dagar till. Vi stänger ut mammorna några timmar på dagen och hoppas kunna förlänga den stunden allt eftersom.

Korna sköter sig egentligen exemplariskt. De är kvigor men nu när de kalvat kallar vi dem kor och de har peppar peppar gått över förväntan att mjölka in dem. Sedan tar de väldigt bra hand om sina kalvar. Det pratas ju om att man avlat bort modersinstinkterna men det har då inte fastnat i våra kossors genanlag. Det är nästan så man önskar att de skulle vara lite mer släpphänta i sin uppfostringsstil, men men, vi kämpar på.

Idag när vi skulle släppa ut mamma Fulla smet lilla Saga efter. Vi hade inte en chans att fånga henne när hon fått upp farten så hon fick springa av sig lite.

Hon passade även på att hälsa på alla. Hennes storasyster Eir var väldigt förtjust i henne. De har samma pappa, dextertjuren Tyr. Eirs mamma är Highland och Sagas mamma är ju SRB så de är inte så lika varandra än fast att de är syskon.

Till sist blev det matrast.

Det är något visst med ljudet av en smaskande kalv och jag hoppas vi ska hitta bra rutiner så att vi kan dela på mjölken när kalven är lite även fortsättningsvis.

4 Kommentarer

    • Ja, det är både för och nackdelar Gunnar. Men för oss och vår lilla produktion så är det på det stora hela en stor fördel att kalvarna kan gå med sina mammor.

Kommentarerna är stängda.