Någon landsbygd kommer alltid att försörja oss

Vi har verkligen kämpat de senaste åren med att komma i fas med odlingarna. När vi skaffade våra första djur föll det sig naturligt att bruka marken hemma i byn. Det hade förmodligen varit billigare att köpa grovfoder men vi har så fina möjligheter här hemma. De flesta lägdor hade dock inte använts på 20 år och de var i behov av att förnyas. Många områden har även vuxit igen men de lägdor som ändå hållits efter är verkligen guld värda.

Slåtter

Nu har vi plogat upp det mesta. Vi kunde inte vända på alla lägdor på en gång. Dels pga att vi bara har en 2-skärig plog och det tar så oerhört lång tid men också därför att nysådda lägdor inte ger någon avkastning att räkna med det första året, och hade vi vänt på allt hade vi inte haft något hö alls.

lägda

Den här lägdan som vi vill använda främst för bete har vi vänt på i tre steg. Bortersta delen kunde vi slå för första gången i år. Här i mitten kunde vi slå skyddsgrödan (havren) i år men höet som såddes i våras kommer upp ordentligt först till sommaren.

ploga

Sista delen har vi plogat upp nu och det kommer sås till våren. På det här sättet har vi ändå haft lite bete åt dem varje sommar. I år hade vi turen att komma över riktig gödsel från en nedlagd mjölkgård. Det känns lite som ”den enes nöd den andres bröd” men men… Vi är glad att slippa fusk-gödsla.

Det är verkligen ett evighetsprojekt att bruka jorden. När vi är klara med alla lägdor torde det vara dags att vända de första igen. Men det känns ändå vettigt. Varför ska vi stoppa i oss kött från djur som fötts upp i södra Sverige eller ännu värre i andra delar av världen när marken vi har här hemma duger så bra?

Vår regionsordförande i LRF, Arne Lindström sa en bra grej förra veckan: ”Någon landsbygd kommer alltid att försörja oss, varför då inte vår egen?”