När hönshuset blir FÖR bra.

Sedan jag flyttade in hönsen i nya hönshuset har jag haft ett problem som bara blivit värre allt eftersom veckorna framlidit, problemet heter damm. I höstas innehöll virket och plattan samt även luften lite fukt. Men allt eftersom allt torkat upp samt att vi fick ordning på ventilationen har mängden damm ökat. I lördags hade jag storstädning inne hos hönsen och då sopade jag ut allt strö. Jag har ströat med vanligt kutterspån. Hade jag haft en lövblås till hands hade jag kunnat blåsa ut allt spån, så torrt var det.

Dessa smarta hängrännor har givetvis bidragit till den torra ströbädden ytterligare.

Att luften och ströbädden är torr är givetvis kanonbra för hönsen men även höns har andningsvägar och lungor så för att förbättra miljön ytterligare för dem bytte jag kutterspånet mot hampa. Jag köper Granngårdens hampa   och den dammar betydligt mindre än kutterspån, skogsentreprenör som jag är hatar jag att erkänna det men så är det faktiskt.

Innan jag sopade ut allt gammalt spån öppnade jag och gjorde korsdrag samt dammade av all ytor med den här sjukt snygga dammvippan som ändamålet till ära är gjord av fjädrar.

Vippan är gjord av strutsfjädrar från en gård utanför Borlänge. Strutsfjädrarna drar åt sig dammet genom att bli statiska. Vill man plastbanta utan att bidra till ett överutnyttjande av jordens resurser är detta förmodligen den bästa vippan. Man föder inte upp strutsarna på den här gården enbart för fjädrarnas skull utan man tar till vara på i stort sett allt från hela djuret. Helt rätt tänk. Man kan köpa vippan HÄR.

Har numera även noterat på tavlan när jag bytte strö, allt för att kunna dra slutsatser och föra statistik 🙂

Känslan när man är klar med en sådan här storstädning är näst intill euforisk. Saknar ni eufori, skaffa hönseri (Y)

6 Kommentarer

  1. Använder bara hampaströ och byter ut allt mitt i vintern, som nu i januari. Hampan håller sig hel länge men blir dammigt efter ett par månader. Jag krattar och skottar ut allt sen dammsuger jag hönshuset asksugen.

  2. Gillar hönsen hampan mer? Jag blandar kutter o halm nu, för vid 20 minus vägrar pullorna gå ut o tuppen har jämnt göra med att hålla flickorna snälla. Halmen ger sysselsättning.
    Trevlig blogg. Läser inte bloggar, men gillar din. Gammal skogsflicka som jag är.
    Vänligen
    Line

    • Kul att du gillar bloggen <3 Jo, hönsen gillar väl hampan ungefär lika mycket som spånet. Rent funktionellt är det samma sak. Kan tänka mig att halmen är lite roligare. Helst skulle jag vilja ströa enbart med halm då det blir den bästa gödningen men den halm som jag har till fåren och kossorna är lång vilket gör att hönsen bara behöver ta ett krafs så är golvet framme, allt följer liksom med. Dessutom dammar min halm väldigt mycket så den lämpar sig bäst för ligghallarna utomhus. Har funderat på en halmhack 🙂

Kommentarerna är stängda.