Närvaron av en man kan göra underverk

Jippi!!!
Vi har väntat och väntat på att vårt nyförvärv Nadja ska brunsta, idag händer det. Vi köpte Nadja från en lite besättning fjällkor här i Vilhelmina. Nadja är en 2,5 år gammal kviga som blivit seminerad utan framgång ett antal gånger. Vi tycker att Nadja är förtjusande vacker och hennes gener (hon är renrasig Fjällis) passar perfekt i vår besättning. Därför ska hon absolut ska få en chans. Då semineringarna inte lyckats återstår ett miljöbyte och en riktig tjur. Bara närvaron av en tjur, en bagge eller en galt kan nämligen sätta fart på svaga brunster hos kvigor, gyltor och tackor. Nu går Nadja ute tillsammans med de andra korna och dräktiga kvigorna samt vår tjur Brunis.
Brunis har inte vikit en tum från hennes sida sedan i går och jag gissar att det som ska ske kommer ske idag. Sedan återstår en spännande väntan. Om 21 dagar hoppas vi att tjuren bara intresserar sig för höet och inte Nadja, då först vet vi om det tog.
Fjällkor ger en extra fet mjölk, nästan som jersey. De är bra foderomvandlare och lite mindre i storlek än SRB och Holstein. De mjölkar givetvis mindre mängd men det passar oss och våra framtidsplaner fint, nu längtar vi efter en liten kalv i juni 🙂