Naturruvade kycklingar

Som bekant kläcker jag fram de flesta kycklingar i en äggkläckningsmaskin. Äggkläckare är mycket effektiva om man vill få många kycklingar samtidigt som man får ägg från hönsen.

Det fungerar nämligen så att när en höna bestämmer sig för att ruva slutar hon värpa. De andra hönsen som bor tillsammans med henne har en tendens att smittas av ruvlusten, så innan man vet ordet av har man hela hönshuset fullt av surhönor och inte ett enda ägg på frukostmackan. Dessutom är hönor inte speciellt smarta och resultatet av ett ruvningsprojekt brukar bara bli några få om ens några levande kycklingar. Därför försöker jag alltid få hönor som uttrycker en önskan om att ruva på andra tankar. Jag brukar plocka ut henne från redet, ta av henne äggen, avleda hennes uppmärksamhet med något gott samt försöka prata förstånd med henne. Men för ca 3 veckor sedan bestämde sig en höna för att inte lyssna på min vädjan eller luras av mina trix. Blödig som jag är lät jag henne ruva och igår kom det 3 små dunbollar.

Det går inte komma ifrån att naturruvade kycklingar tillsammans med sina mödrar är underbara att titta på.

Jag lät henne ruva på äggen i redet, men idag flyttade jag ner hönan, kycklingarna samt de ägg som ännu inte kläckts till en egen bur på golvet. Jag lyste de ägg som hon hade kvar och i två av dem fanns det fortfarande en levande kyckling så dessa får hon behålla någon dag till. Men de kycklingar som redan kläckts måste få möjlighet att börja äta och dricka och det går inte i redet som sitter en halvmeter upp. Skulle jag bara flytta ner hönan och kycklingarna är det tyvärr lätt hänt att hönan flyttar upp i redet igen och glömmer bort att hon har kycklingar kvar på golvet, därför blir det egen bur i några dagar.

Hönan som valt att ruva fram egna kycklingar är av rasen isabellfärgad leghorn. Leghornen sägs ju ha mycket begränsad ruvlust men det gäller tydligen inte den här damen. Men samtidigt är det skönt att se att deras naturliga beteenden fortfarande finns kvar. Tänk om vi t.ex skulle bli långvarigt utan ström….hemska tanke.